Linkovi

Marković: Članstvo CG u NATO nije protiv Rusije


Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)

Premijer Crne Gore, Duško Marković, rekao je danas da članstvo zemlje u NATO savezu nije usmjereno protiv Rusije, već potreba društva za trajnim mirom i stabilnošću i želja da država i suštinski baštini vrijednosti zapadne civilizacije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

On je, uoči posjete Beogradu, u intervjuu za magazin CorD ocijenio pogrešnim tumačenje da saradnja sa jednima znači automatski djelovanje protiv drugih, ističući da državmi vrh radi u pravcu ostvarivanja interesa Crne Gore i njenih građana.

"Članstvo u EU i NATO nije usmjereno protiv Rusije ili bilo koga drugoga, već je to potreba društva za trajnom stabilnošću, želja da suštinski, a ne samo geografski, pripadamo svijetu najrazvijenijih država i baštinimo zapadne civilizacijske vrijednosti", rekao je Duško Marković, prenose crnogorski mediji.

Crnogorski premijer rekao je da je na isti način ekonomska saradnja Crne Gore sa Moskvom i Pekingom rezultat "naših nastojanja da razvijamo državu, njenu infrastrukturu i učinimo je dostupnom i privlačnom za nove investicije, koje će nam donijeti nova radna mjesta".

On je poručio da je, u krajnjem, cilj crnogorske vlade da građanima obezbijedi stabilnost, sigurnost i evropski životni standard, dodajući da Crna Gora, kao mala država, nije u situaciji da se odriče saradnje sa bilo kojim važnim faktorom na globalnoj sceni.

"Naprotiv, svuda nastojimo da izgradimo mostove, da budemo pouzdan i odgovoran partner", rekao je Marković.

Govoreći o procesu ratifikacija Protokola.o pristupanju Crne Gore NATO-u, on je ponovio da nema dilema da će američki Senat završiti ratifikaciju crnogorskog protokola, podsjećajući da su SAD ključni partner Crne Gore u cijelom procesu evroatlantskih integracija.

"NATO nije ni trenutni, ni ishitreni Savez, baš kao što ni opredjeljenje Crne Gore da mu se priključi nije dnevno-politička opcija već strateški put u budućnost naše zemlje", ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore i zaključio da je "svaka ratifikacija posebno priznanje za Crnu Goru i njene napore da sprovede temeljne reforme".

XS
SM
MD
LG