Linkovi

Crna Gora domaćin vežbe NATO i partnera


Vježba u Crnoj Gori (rtcg.me)
Vježba u Crnoj Gori (rtcg.me)

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija „Crna Gora 2016” omogućiće saveznicima da rade zajedno i uče jednih od drugih, poručio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Džon Manca.

Scenario vježbe je realističan - upravljanje posljedicama poplava i hemijskog incidenta, koji pored toga što ugrožavanju ljudske živote utuču i na životnu sredinu i kritičnu infrastrukturu.

Na vježbi učestvuje 17 spasilačkih timova, sedam iz država članica NATO-a i deset iz partnerskih država. Ukupan broj učesnika vježbe je 680, a na vježbi po raznim osnovama učestvuju 32 države.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Džon Manca je na otvaranju vježbe Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe rekao da je uspjeh NATO-a i njegovih partnera zasnovan na nečemu daleko višem od dijaloga između njihovih lidera.

„On se zasniva na prijateljstvu mnogih muškaraca i žena koji su pozvani da rade zajedno u teškim vremenima. Ljudi iz različitih zemalja, različitih kultura i načina života koji rade zajedno kao jedan“, objasnio je Manca.

On je naveo da će, naredna četiri dana, komšije i oni udaljeniji raditi rame uz rame kako bi osigurali da zajednički napori budu daleko učinkovitiji od zasebnih kada životi stanovništva, porodice i prijatelja budu u pitanju.

„Naredna četiri dana, svi ćete postati bolji u onome što radite. Naučićete kako da efikasnije radite jedni sa drugima. Do kraja vježbe, razvićete bolje međusobno razumijevanje i veće povjerenje u međusobne sposobnosti“, poručio je Manca.

Kako je kazao, vježba je rezultat izuzetnog udruženog napora više od 100 planera, 16 nacionalnih timova i 31 zemlje i organizacije u proteklih deset mjeseci.

Direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, zahvalio je NATO-u što im je povjerio organizaciju vježbe, i što su vjerovali da mogu kvalitetno odgovoriti tom zahtjevnom zadatku. On je ukazao da prirodne katastrofe ne poznaju državne granice i događaju se svima.

„Iskustvo je pokazalo da ni najmoćnije države nekada nijesu u mogućnosti da daju adekvatan odgovor na ovakve situacije. U takvim okolnostima međunarodna pomoć je neophodna. NATO i partneri imaju vrlo efikasan i razvijen sistem djelovanja u slučaju civilnih katastrofa. Potvrđuje to i ova vježba“, saopštio je Mulić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i vjerovatni mandatar za sastav nove Duško Marković istakao je da će Crna Gora, tokom međunarodne terenske vježbe, utvrditi svoje sposobnosti i mogućnosti odgovora na prirodne katastrofe i prepoznati slabosti, kako bi ih eliminisala u predstojećem periodu.

On je ocijenio da je ovo veliki trenutak za Crnu Goru, koja ima čast da bude domaćin tako velike vježbe u kojoj učestvuje više od 30 članica NATO-a i partnerskih država.

„Crna Gora pokazuje sposobnost da, kao buduća članica NATO-a, ne samo organizuje ovu vježbu, nego i da nosi teret te vježbe. Crna Gora pokazuje sposobnost da nije samo spremna da prihvati partnerske ciljeve, nego da doprinosi realizaicji partnerskih ciljeva“, rekao je Marković.

On je ocijenio da je značajna posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO-a Džona Mance Crnoj Gori. Kako je rekao, Crna Gora za par mjeseci očekuje formalizaciju svog članstva i posjeta tako visokog zvaničnika biće prilika da razgovaraju o onome što Crnu Goru čeka u narednih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG