Linkovi

Stoltenberg: Raduje me što je Crna Gora povećala budžet za odbranu


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je danas da se raduje što je nova članica te alijanse, Crna Gora, povećala izdvajanja za troškove odbrane i poručio da članice moraju izdvojiti obećanih dva odsto BDP-a da bi bile bezbjedne.

Prvi čovjek Alijanse je rekao da ga raduje i što će Crna Gora biti za istim stolom sa ostalim članicama na sjutrašnjem sastanku ministara, ističući da će nova članica doprinijeti NATO-u na više načina.

"Prije svega, radujem se dočeku Crne Gore i tome da imamo Crnu Goru za stolom", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje portala Vijesti, poručujući da će Crna Gora imati jednak glas i mjesto kao i sve ostale članice NATO.

On je istakao da činjenica da se Crna Gora pridružila Alijansi doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, što je ocijenio važnim za cijelu Evropu i NATO.

Crna Gora će u Briselu prvi put prisustvovati sastanku na ministarskom nivou NATO-a na kome će moći da učestvuje u donošenju odluka, a novu članicu će na sastanku 29. ministara odbrane zemalja Alijanse predstavljati ministar Predrag Bošković.

Govoreći o troškovima odbrane, Stoltenberg je u Briselu rekao da su evropske saveznice i Kanada potrošile u posljednje tri godine gotovo 46 milijardi dolara, kao i da očekuje da tokom 2017. izdvajanja tih zemalja porastu za 4,3 odsto, prenose Vijesti.

Upitan da li je veće izdavanje na trošove odbrane rezultat političkog pritiska predsjednika SAD Donald Trampa, Stoltenberg je rekao da pozdravlja Trampovu usmjerenost na tom dijelu obaveza zemalja članica.

"Da bi članice bile bezbjedne, moraju da izdvajaju obećanih dva odsto BDP", rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da će, pored troškova odbrane, teme sjutrašnjeg sastanka biti i borba protiv terorizma, te saradnja NATO-a sa Evropskom unijom i misija u Avganistanu."

XS
SM
MD
LG