Linkovi

Stoltenberg: Očekujem da Crna Gora ove godine postane 29. članica NATO


Premijer Crne Gore Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 26. januar 2017 (gov.me)
Premijer Crne Gore Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 26. januar 2017 (gov.me)

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je danas da očekuje da će Crna Gora ove godine postati 29. članica zapadne vojne alijanse i poručio da je budućnost Balkana u evroatlantskoj porodici, prenose crnogorski mediji.

Stoltenberg je, u intervjuu agenciji Beta, pozdravio odluku Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata da podrži članstvo Crne Gore u NATO i istakao da taj predlog ima "snažnu podršku obje stranke"

Prvi čovjek NATO-a podsjetio je da su "ministri inostranih poslova u maju prošle godine potpisali protokol o članstvu Crne Gore", te da "saveznici sada rafifikuju taj protokol u skladu sa njihovim nacionalnim postupcima"

"Dvasedet tri saveznika su dosad ratifikovali protokol, a u ostalim zemljama je to u toku", rekao je Stoltenberg. "Očekujemo da ove godine pozdravimo Crnu Goru kao 29. članicu"

On je istakao posvećenost NATO-a bezbjednosti Zapadnog Balkana i rekao da Alijansa "ostvaruje svoj udio u izgradnji regionalne bezbjednosti sa regionalnim partnerima", prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

"Neke zemlje regiona su već ušle u naš savez, a još neke tome teže", rekao je Stoltenberg i napomenuo da "NATO ima regionalne kancelarije u Sarajevu, Beogradu i Skoplju, čiii je cilj pospješenje dijaloga i praktične saradnje"

Stoltenberg je beogradskoj agenciji rekao da NATO "u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine" i naglasio da je "budućnost regiona u evro-atlantskoj porodici", ukazujući na nužnost smanjenja sadašnje zategnutosti na Zapadnom Balkanu, kako bi se izbjegli incidenti i sukobi.

On je rekao da NATO cijeni partnerstvo sa Srbijom i poručio da je "ponosan na svoje snažne veze i prijateljstva sa vašom zemljom".

Generalni sekretar NATO objasnio je da taj savez želi da produbi saradnju sa Srbijom poštujući njenu neutralnost, poput saradnje sa Austrijom, Švajcarskom i Švedskom.

XS
SM
MD
LG