Linkovi

CG: Reforme i posle poziva u NATO


Tribina "Šta poslije pozivnice za NATO?" (rtcg.me)
Tribina "Šta poslije pozivnice za NATO?" (rtcg.me)

Predsednik crnogorskog parlamenta poručio je da će uspostavljanje fer i slobodnih izbora umnogome uticati na ratifikaciju pozivnice Crnoj Gori u državama članicama NATO-a.

Crna Gora je napredovala na putu ka Alijansi, ali je potrebno da nastavi reforme, ocijenjeno je na tribini „Šta poslije pozivnice za NATO“ koja je danas održana u Podgorici

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić kazao je da je Crna Gora spremna na izazove i da bez te sposobnosti male zajednice ne mogu opstati.

„Nema bolje odbrane Crne Gore od uspostavljanja demokratije i to je izazov koji je pred nama“, poručio je Krivokapić, dodajući da “male države moraju biti pravno snažne”.

On je ocijenio da prijetnje malim državama predstavljaju sive zone, loši mediji i političari. Poručio je da će uspostavljanje fer i slobodnih izbora u državi umnogome uticati na ratifikaciju pozivnice Crnoj Gori u državama članicama NATO-a.

Krivokapić je, govoreći o tome da li bi Crna Gora na referendumu ili u Skupštini trebalo da odluči o članstvu u NATO, objasnio da suštinski to pitanje nije toliko bitno da bi se išlo na referendum.

Robert Pščel iz NATO odsjeka za javnu diplomatiju najavio je da će tokom narednih sedmica u Briselu pregovarati crnogorski i NATO predstavnici.

On je precizirao da će na sastanku razgovarati o pravnim pitanjima, kao i o pitanjima resursa, vojne odbrane i zaštite povjerljivih informacija.

Pščel je rekao da će NATO od Crne Gore očekivati nastavak početih reformi.

„Ovo nije momenat za podvlačenje linije i otvaranje šampanjca. Otvaranje šampanjca je dobro i sada ga možete otvoriti, međutim ne želim da vas upozorim, ali jednostavno to je činjenica, još uvijek ste pod reflektorima, još uvijek ste u žiži pažnje“, poručio je Pščel.

Upitan ko donosi konačnu odluku u Alijansi, Pščel je pojasnio da je glas Sjedinenih Američkih Država, Njemačke i Francuske jači zbog finansijskog doprinosa NATO-u. No, u smislu glasačkog prava, nema razlike među državama, rekao je.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Krisitijan Poša kazao je da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u Alijansi. On je objasnio da pozivnica Crne Gore za članstvo znači da je država već u pregovorima i dodao da će oni zvanično početi u februaru, a završiti se, najvjerovatnije, sredinom 2017.godine.

Upitan da li smatra da u Crnoj Gori treba da se raspiše referendum o članstvu države u Alijansi, Poša je naveo da je potrebno sačekati da se završi tehnički dio, pa se onda baviti ratifikacijom.

XS
SM
MD
LG