Linkovi

Raonić: "Narodni referendum" usijao bi situaciju u CG


Nakon nedavnih najava najjače opozicione grupe, Demokratskog fronta, da će organizovati "narodni referendum" o članstvu Crne Gore u NATO, analitičari ocjenjuju da bi takav razvoj događaja usijao ionako vruću političku situaciju u zemlji.

Predsjednik Građanske alijanse, politički analitičar Boris Raonić, rekao je Glasu Amerike da referendum koji bi organizovao DF ne bi imao formalno-pravnu težinu, ali bi bio "test spremnosti Crne Gore za njeno istorijsko trajanje".

"Nema sumnje da će ovaj potez ionako vruću političku situaciju dovesti do usijanja", rekao je Raonić.

On je naglasio da bi eventualna nespremnost države da se nosi sa ovakvim inicijativama od Crne Gore učinila "banana državu u rukama jednih ili drugih".

Pro-ruski DF saopštio je nedavno da je dobio podršku ruskog ministarstva inostranih poslova za ideju organizovanja "narodnog" referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

"Našu ideju smo predstavili u ministarstvu inostranih poslova Rusije i ljudima se svidjela", rekao je Mandić. "Smatramo da građani Crne Gore moraju biti konsultovani u vezi ovako važnih pitanja za njihovu budućnost".

Mandić je dodao da će DF pokušati da dobije podršku opozicionih grupa u čijim programima je predviđen referendum o članstvu zemlje u NATO.

"Još uvijek nije određen datum održavanja referenduma, ali bih ja lično želio da to bude 24. mart, kada je počela NATO kampanja bombardovanja Jugoslavije, koja je imala tragične posljedice, velika razaranja i žrtve", rekao je Mandić.

On se založio za formiranje radne grupe u kojoj bi bili predstavnici "velikih" država, a bila bi usmjerena "ka rješenju problema crnogorskog članstva u NATO".

Mandić je rekao i da u Crnoj Gori postoje ljudi koji su za članstvu u Zapadnoj alijansi, ali i "ne mali broj onih koji se direktno zalažu za vojni savez sa Rusijom".

"Najviše je onih koji bi voljeli da Crna Gora ostane neutralna", zaključio je Mandić i dodao da građanima treba pružiti priliku da izaberu put kojim će ići Crna Gora.

Lider DF je odbacio kritike da ta grupacija želi nestabilnost u zemlji i naglasio da njegova koalicija želi da donese "mir i stabilnost" građanima Crne Gore.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić, rekao je Glasu Amerike da je ideja DF-a "političko lutanje", upozoravajući da bi takav referendum bio nelegitiman.

"Grupa poslanika može inicirati referendum, to je ustavno pravo, ali i treba i parlamentarna većina, koju DF nema", rekao je Sekulić. "Oni ne razmišljaju o Ustavu zemlje i ne žele da čuju šta misle građani, već samo kako da zadovolje interese nekog drugog".

On je odbacio mogućnost da bi takav potez DF-a mogao da izazove nestabilnost u Crnoj Gori, i pored toga što je ta koalicija dobila podršku iz Moskve.

"Mnogo je važnije što piše u Ustavu", rekao je Sekulić. "Odluka o tome pripada crnogorskim građanima, ne nijednoj drugoj adresi, uključujući i Moksvu".

Sekulić je rekao da ruska podrška, sve i da dolazi sa zvaničnih adresa, nije relevantna i ne može donijeti parlamentarnu većinu Demokratskom frontu.

Funkcioner vladajuće partije siguran je da će proces ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u biti završen "ne kasnije od sljedećeg proljeća, kada će crnogorski parlament donijeti odluku o članstvu".

XS
SM
MD
LG