Linkovi

Crnogorski zvaničnici pozdravili odluku Senata SAD


Visoki zvaničnici Crne Gore pozdravili su danas ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i najavili skoro zakazivanje glasanja o tom dokumentu u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je zadovoljstvo odlukom Senata SAD i rekao da je impresivnom podrškom senatora "potvrđena opredijeljenost državne politike najveće i najznačajnije članice NATO-a za politiku proširenja ove alijanse, što je njena važna vrijednost".

"Nadalje, uz potvrđeno partnerstvo SAD sa Crnom Gorom, iskreno je priznanje uspješnosti integracione državne politike Crne Gore, koja ima posebnu važnost za ukupni razvoj Crne Gore, njenu bezbjednost, ali i doprinos stabilnosti regiona", istakao je Vujanović ponavljajući zahvalnost svim članicama NATO koje su ratifikovale Pristupni protokol.

On je ocijenio da "ratifikacija u Senatu SAD ukazuje da se stvaraju uslovi da se u maksimalno kratkom roku i u Skupštini Crne Gore iskaže njena saglasnost, a i zadovoljstvo, sa članstvom u NATO", čime će Crna Gora "ispuniti svoju Ustavnu i ustavnom deklaracijom preuzetu obavezu o članstvu u ovoj evroatlantskoj integraciji".

Premijer Duško Marković rekao je tokom premijerskog sata u parlamentu bez opozicije, da "nijesmo imali dileme oko tog hoće li naš strateški partner i saveznik podržati pridruživanje Crne Gore Alijansi".

"Sve navedeno govori u prilog ocjeni da će cjelokupna procedura ratifikacije biti okončana do sastanka šefova država i vlada Alijanse u Briselu", rekao je Marković, prenosi Služba za informisanje Vlade. "Članstvo Crne Gore u NATO će predstavljati najveći vanjsko-politički uspjeh naše države od obnove nezavisnosti i ostvarenje jednog od glavnih strateških ciljeva."

Reakciju sličnu Markovićevoj imao je i njegov prethodnik u Vladi i sadašnji predsjednik DPS, Milo Đukanović, koji je rekao da izvjesno i sada već dogledno članstvo Crne Gore u NATO "predstavlja najbolju vijest za državu u posljednjih deset godina".

"Bez obzira na to što nijednog trenutka nijesam sumnjao u postojanost američke podrške crnogorskoj evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji, svi smo morali primjetiti da je par objektivnih okolnosti otvorilo prostor za konfuziju i za nedoumicu“, saopštio je Đukanović.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je novinarima da je preostalo samo da američki predsjednik Donald Tramp potpiše taj akt, kao i da se završi procedura u španskom parlamentu, najavljujući da će odmah nakon toga organizovati sjednicu na kojoj će se i crnogorski parlament izjasniti po tom pitanju.

"Ja to očekujem vrlo brzo, odmah po ispunjenju ovih osnovnih preduslova", rekao je Brajović i izrazio očekivanje da će na majskom samitu NATO Crna Gora učestvovati kao zvanična članica.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će odluka crnogorskog parlamenta biti legitimna, obzirom da veliki dio poslanika bojkotuje njegov rad, Brajović je rekao da će ona "svakako biti legitimna", prenosi portal RTCG.

"Zato što je za očekivati da oni koji su se svo vrijeme zalagali za priču o NATO-u budu toga dana u parlamentu i glasaju, a dobro bi bilo da i oni koji misle suprotno dođu i saopšte svoj stav”, rekao je Brajović i dodao, “u svakom slučaju, odluka će biti legitimna jer ćemo imati više od apsolutne većine potrebne za njeno usvajanje.“

Odluku američkog Senata pozdravio je i lider opozicione Ujedinjene reformske akcije, Žarko Rakčević, koji je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO dobra šansa za stabilnost i ukupni razvoj.

“Bez euforije, ali i idealizacije NATO saveza, vjerujemo da je članstvo – strateški dobra odluka za Crnu Goru”, naveo je Rakčević.

NOVA: NATO smatra Crnu Goru osvojenom, ne slobodnom zemljom

Proruski dio opozicije saopštio je da je ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO paktu u Senatu SAD “jasno pokazala da se Crna Gora u tom savezu smatra osvojenim parčetom obale i teritorije, a ne slobodnom zemljom kakva bi ona trebala da bude”.

"Jedina bitnost Crne Gore, kao imena tog osvojenog parčeta obale i teritorije, jeste što se, kroz njeno časno ime, neko može narugati Rusiji ili, kako oni kažu, poslati joj snažnu poruku”, poručili su iz Nove srpske demokratije (NOVA). “Dakle, od suverenosti i nezavisnosti Crne Gore ostali su samo dugmići.“

Iz te partije, čiji je lider Andrija Mandić, saopšteno je da oni koji su glasali “za” u Senatu SAD “ni jednom riječju nije pomenut ni jedan konkretan interes koji Crna Gora ima od članstva u tom ofanzivnom vojnom savezu”.

“Prirodno je da je njima najvažniji njihov interes jer su birani od strane američkog naroda da rade u interesu Amerike", navodi se u saopštenju.

NOVA je poručila da bi interese Crne Gore morali da određuju njeni građani, "a svima je poznato šta oni misle o NATO integracijama i nije nikakva tajna da su dvije trećine njih protiv ovog vojnog saveza."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG