Linkovi

Potpisan protokol o pristupanju CG NATO-u


Crnogorski premijer sa šefovima diplomatija zemalja članica NATO-a i generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom (rtcg.me)
Crnogorski premijer sa šefovima diplomatija zemalja članica NATO-a i generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom (rtcg.me)

Premijer Crne Gore, Milo Djukanović je danas u sjedištu NATO-a u Briselu prisustvovao ceremoniji potpisivanja Pristupnog protokola od strane ministara spojnih poslova NATO članica, čime je započela završna procedura prijema zemlje u članstvo Saveza. Nakon što Protokol ratifikuju nacionalni parlamenti, crnogorska zastava će se zavioriti sa ostalih 28 NATO zastava i Crna Gora će iz statusa posmatrača bez prava glasa na skupovima Alijanse postati ponopravna članica vojnog saveza.

Nakon više od šest godina procesa prolaska kroz Akcioni program za punopravno članstvo, učešća u NATO misijama i tijesne saradnje sa vojnim savezom, Crna Gora je učinila i posljednji korak - uvjerila je članice NATO da je kredibilan partner i da će njeno članstvo u savezu značiti korak ka većoj stabilnosti regiona u kojem, priznaju to u NATO ali i u evropskim institucijama, Podgorica ima vaznu i aktivnu ulogu.

Današnji potpisi ministara spoljnih poslova NATO članica na Pristupni protokol Crne Gore je, vjeruje se, priznanje za do sada učinjeno ali i obaveza da crnogorske vlasti nastave da grade demokratsku zemlju, vladavine prava, što od njih očekuju euro-atlantski partneri ali, prije svega i crnogorski gradjani.

"Period ratifikacije je sada započeo i onda kada sve članice NATO ratifikuju Protokol, Crna Gora će postati 29-ta članica Saveza. Zemlja na različite načine učestvuje u misijama NATO, EU i UN, promovišući regionalnu saradnju na Balkanu i primjenjujući krupne reforme. Članstvo će Crnoj Gori dati mogućnist da pomogne u oblikovanju NATO politike, da donese više bezbjednosti i stabilnosti regionu, i to će biti i jasan znak da vrata Saveza ostaju otvorena za partnere koji dijele i promovišu naše vrijednosti. Put nije lak i još ima dosta posla, ali CG pokazuje da je to moguće savladati.Očekujem od Crna Gora da nastavi sa reformama i očekujem da uskoro vidim 29 zastava ispred sjedišta NATO", poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

„Današnja svečanost za Crnu Goru ima i simboliku jer korespondira sa proslavom desetogodišnjice obnove nezavisnosti. To je za nas najbolja potvrda da smo 21. maja 2006. Hrabro i promišljeno zakoračili pravim putem, a danas možemo biti ponosni na rezultate. Na korak smo od članstva u NATO-u i u odmakloj fazi EU integracija, što najbolje pokazuje da smo imali viziju“, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

"Prijem CG još jednom naglašava naše opredjeljenje da budemo u mogućnosti da donosimo odluke o članstvu u NATO-u, oslobodjene vanjskih uticaja i naglašava našu odlučnost da se zajednički odupremo bilo kakvoj prijetnji u svijetu", rekao je američki državni sekretar, Džon Keri.

Dvodnevni skup ministara NATO je nastavljen sa predstavnicima Crne Gore za stolom, a bavi se aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama, podrške partnerima, misijom razbijanja mreže krijumčara ljudima na Mediteranu, odnosima sa Rusijom, saradnjom sa EU i podrškom Avganistanu.

XS
SM
MD
LG