Linkovi

Đukanović: Poziv za NATO krajem godine


Crnogorski premijer Milo Đukanović u Američkoj privrednoj komori (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović u Američkoj privrednoj komori (gov.me)

Premijer Milo Đukanović poručio je da Crna Gora sigurno korača ka Evropskoj uniji i NATO-u, a poziv za Sjeverno-atlantski savez dobićemo krajem ove godine.

Na skupu koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori, Đukanović je saopštio da nije zadovoljan tempom razvoja u državi kao i da Crna Gora zaostaje za Evropom ali da se taj jaz može premostiti unapređenjem poslovnom ambijenta, korišćenjem pozitivnih iskustava i kapitala.

Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO-u do kraja ove godine, saopštio je premijer Milo Đukanović, navodeći da u stavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda koji je rekao da treba zautaviiti proširenje NATO-a, nije prepoznao namjeru da se politika proširenja NATO-a revidira pozivom Crnoj Gori.

On smatra da je NATO veoma odgovorno saopštio svoj plan u Kardifu, a to je, da do kraja 2015. godine ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a procijene da li je Crna Gora ispunila tražene uslove za upućivanje poziva.

"Veoma vrijedno radimo na ispunjavanju tih uslova i veoma optimistično očekujemo poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO do kraja 2015. Nijesmo iz stavova Olanda niti bilo kog drugog visokog zvaničnika zemalja članica NATO-a preoznali namjeru da se revidira taj dio poltike NATO-a, vezano za proširenje, pozivom Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, razumjeli su stav Olanda kao neko aktuelno razmišljanje u kontekstu rješavanja problema, prije svega na relaciji NATO-Rusija i EU-Rusija u kontekstu krize u Ukrajini.

Premijer Milo Đukanović saopštio je da nije zadovoljan tempom ekonomskog rasta Crne Gore, iako se u ovoj godini, prema konzervativnim procjenama Vlade, očekuje jačanje ekonomije od 3,5 odsto.

"Opšte je poznato da vjerujem da je Crnoj Gori potrebna jedna srednjoročna stopa rasta od četiri do pet odsto na godišnjem nivou, koja bi nam obezbijedila dobar tempo sustizanja nivoa ekonomske razvijenosti zemalja u čijem društvu želimo da budemo", saopštio je Đukanović.

On smatra da je moguće na srednji rok, obezbijediti minimalno stopu rasta od 3,8 odsto, godišnje, prosječno u naredne tri godine. Premijer je rekao da je Crna Gora tokom posljednjih deset godina imala dobar tempo ekonomskog rasta u datim uslovima.

"Danas možemo da kažemo da smo na dobrom putu. Očigledno je da se mijenja sistem vrijednosti u Crnoj Gori. U našoj istoriji nažalost mi smo umjesto kulta kvalitetnog života gradila kult herojske smrti", rekao je Đukanović i dodao "Saglasno tome mi smo mnogo više u istoriji ratovali, nego što smo radili”.

Đukanović smatra da se jaz zaostajanja u pogledu ekonomske razvijenosti Crne Gore za razvijenom Evropom može obezbijediti pametnim, promišljenim i kontinuiranim naporom na unaprijeđenju poslovnog ambijenta, realizaciji razvojnih projekata i korišćenju onoga što su neiskorišćeni razvojni resursi.

"Vladavina prava jedan je od ključnih izazova u Crnoj Gori i jedan od ključnih preduslova ekonomskog i demokratskog razvoja društva. Moramo ući u korijen problema i moramo se zapitati zbog čega imamo takav nizak novo vladavine prave u ovom regionu", smatra Đukanović.

Ambasador SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara je rekla da je zadovoljna što je AmCham jedna jaka organizacija u Crnoj Gori koja ima mogućnost da stvori dobro poslovno okruženje za preduzeća, kao i da državu učini atraktivnom za druge investitore.

"Moj tim i ja radimo posvećeno na poslovnoj saradnji između dvije zemlje, postoji sve veće interesovanje američkih kompanija za investicije u Crnoj Gori posebno u oblasti turizma, energije i infrastrukture", kazala je Uehara.

Ona je saopštila da će u budućnosti biti više kompanija koje će ulagati u Crnu Goru kao i da će one donijeti jedan jak peduzetnički duh i poslovno iskustvo. Zbog toga, kaže, treba raditi na smanjenju administrativnih barijera za investitore.

XS
SM
MD
LG