Linkovi

Protivnici članstva CG u NATO: Parlament nelegitiman, referendum kad bude uslova


Dva dana uoči istorijske sjednice crnogorskog parlamenta na Cetinju na kojoj se očekuje istorijska glasanje o ulasku u NATO, opozicioni Demokratski front usvojio je danas odluku o raspisivanju državnog referenduma o ulasku u NATO "kada se za to stvore pravni i demokratski uslovi".

Poslanici najjače opozicione grupacije, uz podršku oko 200 pristalica I dijela proruske Socijalističke narodne partije, tu su odluku donijeli u sjevernom gradiću Murino, gdje je šestoro ljudi, među kojima troje djece, poginulo 1999. tokom NATO- bombardovanja mosta koji je bio važna saobraćajna veza sa Kosovom.

U odluci protivnika članstva navodi se da bi se na eventualnom referendumu građani izjasnili "za" ili "protiv" na postavljeno pitanje – "Da li ste za to da Crna Gora pristupi NATO savezu kroz potvrđivanje Sjevernoatlanstkog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske?"

„Datum održavanja referenduma utvrdiće se naknadno kada se stvore pravni i demokratski uslovi“, piše u odluci "Skupštine izabranih predstavnika naroda Crne Gore", kako su taj skup nazvali organizatori.

U dokumentu se ukazuje da su izbori za Skupštinu Crne Gore, 16. oktobra prošle godine, bili nedemokratski i neregularni, zbog čega 39 poslanika bojkotuje njen rad.

„Zbog toga je takav parlament nelegitiman i bez punog kapaciteta za donošenje važnih odluka kao što je o eventualnom učlanjenju u NATO savez“, kaže se u odluci narodnog sabora.

Današnja skupština u organizaciji DF-a usvojila je i odluku kojom je, formiranjem "legitimne većine u Skupštini u kojoj će učestvovati članovi Skupštine izabranih narodnih predstavnika, a nakon novih demokratskih parlamentarnih izbora", predviđeno stavljanje van snage zakona o pristupanju NATO koji bi trebao biti izglasan na Cetinju.

„Ukoliko, u periodu do održavanja državnog referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO, taj vojni savez bude prihvatio Crnu Goru za svog člana, novoformirana skupštinska većina, koju će činiti izabrani narodni predstavnici, donijeće odluku o zamrzavanju takvog statusa“, kaže se u odluci.

U odluci se navodi se da će novoformirana skupštinska većina organizovati održavanje "državnog referenduma na kojem će se građani, kao izborni nosioci suverenosti, izjasnisti o pitanju članstva Crne Gore u NATO", prenosi Antena M djelove odluke u kojoj se ističe da će volja građana državnog referenduma biti obavezujuća za sve".

Marković: Crna Gora ide svojim putem

Crnogorski premijer Duško Marković nazvao je opozicionu skupštinu u Murinu "vašarom neodgovorne opozicije" i poručio da Crna Gora ide svojim putem.

"Kakva ‘Skupština’ u Murinu? To je vašar neodgovorne opozicije. Neka se igraju Skupštine u svojoj zabludi… Neka se zabavljaju, neka popiju koje pivo", rekao je Marković danas u Skupštini Crne Gore."Crna Gora ide svojim putem”

On je izrazio očekivanje da će najavljeni protesti na Cetinju proteći u skladu sa standardima demokratije i u skladu sa zakonom.

"Vjerujem da će biti sve kako treba i kako dolikuje Crnoj Gori u tom istorijskom trenutku”, rekao je Marković.

On se osvrnuo na odluku ruske federalne službe za nadzor Rospotrebnadzor koja je zabranila uvoz crnogorskih vina Plantaže u Rusiju, jer su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike, nazivajući je “smiješnom” odlukom donesenom “jasno u kontekstu NATO članstva".

Opozicija je za petak najavila protest ispred zgrade Skupštine na Cetinju, gdje se očekuje usvajanje zakona o potvrđivanju Sjeveroatlanskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske, čime se formalno stiču uslovi za prijem Crne Gore u NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG