Linkovi

Ji: Napredak prije pozivnice


This artist's concept illustrates the new view of the Milky Way, along with other findings presented at the 212th American Astronomical Society meeting in St. Louis, Missouri. The artist's concept  includes a new spiral arm, called the "Far-3 kiloparsec arm," discovered via a radio-telescope survey of gas in the Milky Way.
This artist's concept illustrates the new view of the Milky Way, along with other findings presented at the 212th American Astronomical Society meeting in St. Louis, Missouri. The artist's concept  includes a new spiral arm, called the "Far-3 kiloparsec arm," discovered via a radio-telescope survey of gas in the Milky Way.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Hojt Ji, ističe da je pred Crnom Gorom kratak period u kome treba da pokaže rezultate pre nego što, na NATO samitu u junu, bude razmotren izvještaj o napretku potencijalnih članica.

O Crnoj Gori se na jučerašnjem pretresu Helsinške komisije o situaciji na Zapadnom Balkanu uglavnom govorilo u kontekstu priključenja NATO-u i mogućnosti širenja Alijanse na ovogodišnjem samitu u Velikoj Britaniji. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji rekao je da je pred Crnom Gorom kratak period da sprovede neophodne reforme, dok bivši ambasador pri NATO-u Kurt Volker smatra da bi Crnoj Gori trebalo uputiti pozivnicu za članstvo već ove godine.

Sjedinjene Države i saveznici prate napredak koji je Crna Gora postigla u sprovođenju reformi i njenu spremnost da postane članica NATO-a. Vrijeme, do kada treba pokazati neophodne rezultate je međutim kratko, s obzirom na to da će članice Alijanse u junu razmotriti izvještaj o napretku svih aspiranata.

Crna Gora mora da postigne napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da reformiše bezbjednosne i obavještajne službe i da pokaže da javnost podržava članstvo u NATO. Ta podrška je, prema novim istraživanjima javnog mnjenja, sada prilično niska. NATO saveznici bi voljeli da vide da je za priključenje zainteresovana ne samo vlada, već i građani. Tako da ako Crna Gora može da postigne značajan napredak u tim oblastima, u ovom preostalom kratkom periodu, mislim da bi postojalo veliko interesovanje među saveznicima u procjeni tog napretka i pružanju podrške Crnoj Gori da napreduje ka cilju da postane članica”, kaže zamenik pomćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji.

Američki zvaničnik ne isključuje mogućnost proširenja na jesenjem samitu u Velsu.

„Niko nije rekao Crnoj Gori da je nemoguće da postane članica. Svi smo naglasili da nema mnogo vremena, da preostali mjeseci ne ostavljaju mnogo vremena za Crnu Goru da uradi ono što je preostalo. Ali i dalje govorimo, i nisam čuo da tome protivrječi ni jedna zemlja, da su vrata otvorena, možda samo odškrinuta u ovom trenutku, ali da i dalje postoji mogućnost”.

Bivši američki ambasador pri NATO-u Kurt Volker saglasan je da je pred Crnom Gorom još neobavljenog posla, ali podsjeća da je to bio slučaj i sa ostalim državama koje su postale članice Sjevernoatlantske organizacije i Evropske unije.

Mislim da je sada vrijeme da se, na ovogodišnjem samitu u Velikoj Britaniji, Crnoj Gori uputi pozivnica za članstvo. Tu ne bi trebalo da se zaustavimo, već bi i dalje trebalo da od nje očekujemo da nastavi reforme”.

Sjedinjene Države u principu podržavaju dalje proširenje NATO-a, ali još nije poznato da li su spremne da poguraju to pitanje na jesenjem samitu, ističe Volker u izjavi za Glas Amerike.

Na pretresu o Zapadnom Balkanu, o Crnoj Gori je govorila i članica Evropskog Parlameta Tanja Fajon koja je ocijenila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te pravosudna reforma i dalje glavni prioriteti zemlje. Uprkos ocjeni da je riječ o državi koja, kako se čini, ima najmanje problema u poređenju sa svojim susjedima, Fajon je ipak izrazila duboku zabrinutost zbog nedavnih napada na novinare u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG