Linkovi

EK: Crna Gora napredovala u pregovorima


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić prima Izvještaj o napretku Crne Gore za 2015. godinu od šefa Delegaicje EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča. Foto - Biro

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, uručio je danas potpredsjedniku Vlade Crne Gore Igoru Lukšiću ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

U Izvještaju se konstatuje da je Crna Gora napredovala ka ispunjenju kriterijuma za punopravno članstvo i da će progres u pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava, rekao je Drobnič.

Drobnič je kazao da je najznačajnija ocjena u ovogodišnjem Izvještaju to da je Crna Gora napravila još jedan korak dalje u pravcu ispunjavanja kriterijuma za punopravno članstvo u EU.

„To je najbolja polazna tačka za sljedeće razdoblje, koje će biti pod uticajem preporuka iz Izvještaja“, rekao je Drobnič.

On je kazao da je predaja Izvještaja o napretku najvažniji događaj u odnosima između Crne Gore i EU, jer predstavlja završetak jednogosišnjeg i početak novog ciklusa.

Izvještaj nije značajan samo za Crnu Goru kao kandidata, nego i za članice EU, jer predstavlja sliku dokle je stigla realizacija politike proširenja“, dodao je Drobnič.

Izvještaj o napretku potvrđuje da je Crna Gora čvrsto na putu budućeg članstva u Evropskoj uniji, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić, dodajući da u ocjenama dominira umjereni napredak.

Lukšić je novinarima u Vili Gorica kazao da izvještaj predstavlja realan prikaz stanja stvari.

„Svjesni smo da u narednom periodu treba mnogo napora uložiti i u smislu primjene zakonodavstva, ali i u stvaranje uslova da javne usluge koje naše institucije proizvode zaista budu kvalitetno ocijenjene od građana, jer jedino tada možemo očekivati da smo ispunili ono što se od nas očekuje“, naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, umjerena, djelimična pripremljenost dominira analizom najvećeg broja poglavlja.

„Očigledno je da smo vrlo čvrsto na putu budućeg članstva u EU, i ovaj Izvještaj to potvrđuje, ali isto tako veoma korisno osvjetljava u kom pravcu bi dalje trebalo usmjeriti naše napore“, kazao je Lukšić.

Kako je rekao, Izvještaj ne samo da potvrđuje da je Crna Gora mnogo uradila na planu stvaranja uslova za kvalitetan pregovarački proces, već se i potvrđuje kao zemlja koja predvodi proces evropskih integracija u regionu.

„…I koja može, u tom smislu, i drugim zemljama, susjedima, pomoći razmjenom iskustva i do sada akumuliranog znanja“, dodao je Lukšić.

Mediji i političke partije u Crnoj Gori izdavajaju ocjenu iz Izvještaja da partije treba opet da uspostave konstruktivan dijalog u parlamentu, i preporuku da predstojeći izbori moraju biti održani u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom. U Izvještaju je značajno i to da je crnogorska ekonomija u ovoj godini ubrzala, podržana investicijama posebno u sektoru saobraćaja, energetike i turizma, nakon blagog usporavanja u prošloj.

Dominantna ocjena iz Izvještaja je da je Crna Gora napredovala ka ispunjenju kriterijuma za punopravno članstvo i da će progres u pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava. Zabrinjava da u dijelu Izvještaja koji se odnosi na medije stoji da – progresa nema.

XS
SM
MD
LG