Linkovi

CG: Smanjenje viška naoružanja prioritet


Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, ministar odbrane Milica Pejanović - Đurišić i predstavnik UNDP-a Rastislav Vrbenski
Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, ministar odbrane Milica Pejanović - Đurišić i predstavnik UNDP-a Rastislav Vrbenski

Ministarstvo odbrane, Kancelarija UNDP-a i Misija OEBS-a realizuju MONDEM program, projekat demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja

Smanjenje viška naoružanja prioritet je za Crnu Goru a u državi ima više od četiri hiljade tone viška naoružanja koje treba uništiti, saopšteno je na prezentaciji MONDEM programa.

MONDEM program je projekat demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja koji realizuju Ministarstvo odbrane, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Misija OEBS-a u cilju uklanjanja viškova zastarjelog naoružanja i municije. Ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić kazala je da je Crna Gora posvećena konceptu bezbjedne države i učešćem u MONDEM programu to je praktično dokazala.

"Crna Gora ostaje odlučna da se priključi kolektivnom sistemu bezbjednosti. Nastavićemo da promovišmo stabilnost, prvenstveno na zapadnom Balkanu. MO je prepoznalo da višak naoružanja opasno i prijeti sigurnosti građana pa je to je bio signal da se mobiliše, kako politička tako i finansijska podrška. Crna Gora se tim bavi efikasno kroz brojne projekte i broj viškova naoružanja od 2006. godine je smanjen", navela je Pejanović-Đurišić.

Na predstavljanju programa u MO, rečeno je da je Crna Gora 2006.godine, po sticanju nezavisnosti naslijedila veliki broj naoružanja i municije, kao i da Ministarstvo stalno nadzire proces uništavanja viška naoružanja. Predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski kazao je da MONDEM program od 2007. godine promoviše Crnu Goru kao odgovornu članicu evropske i evroatlantske porodice.

"MONDEM promoviše državu kroz smanjenje potencijalnih rizika po lokalne zajednice koje žive u blizini skladišta oružja. Osigurava da višak vojnog naoružanja nikada ne padne u ruke kriminalaca i terorista", kazao je Vrbenski.

On je naveo da u Crnoj Gori ima preko četiri hiljade tona viška naoružanja koje treba uništiti, kao i da skladište oružja u Brezoviku predstavlja stalnu prijetnju za ljude koji žive na udaljenosti do 15 kilometara od ovog objekta.
XS
SM
MD
LG