Linkovi

Saradnja obalske straže u regionu


Bezbjednost na moru jedan je od glavnih izazova savremenog doba, koji se može rješavati samo saradnjom na medjunarodnom nivou, ocijenjeno je na regionalnoj konferenciji u Crnoj Gori.

Bezbjednost na moru jedan je od glavnih izazova savremenog doba, koji se može rješavati samo kvalitetnom saradnjom na međunarodnom nivou, ocijenjeno je na konferenciji u okviru regionalnog projekta Razvoj funkcija obalske straže u Jadranskom i Jonskom moru.

Prema riječima pomoćnika ministra odbrane, Ivana Mašulovića, priča o saradnji obalske straže u regionu počela je na crnogorskom primorju, u oktobru 2010. Godine, a Konferencija je prilika da se rezimiraju rezultati dosadašnje saradnje, kao i da se postave temelji budućih zajedničkih projekata.

Bezbjednost na moru, smatra on, jedan je od glavnih izazova savremenog doba.

‘Povećanje bezbjednosti na moru, sigurna pomorska plovidba, očuvanje čiste morske sredine, izgradnja efikasnog sistema za pomoć u slučaju pomorskih nesreća i udesa, efikasna kontrola pomorskog saobraćaja, kontrola prirodnih i ekonomskih resursa neki su od naših zajedničkih ciljeva, koje samo kroz regionalnu saradnju možemo kvalitetno da realizujemo’, rekao je Mašulović.

Učešće u toj inicijativi, rekao je on, za Crnu Goru je važno u prvom redu, kao dobar put za poboljsanje pomorske bezbjednosti i sigurnosti u regionu, a time i crnogorskim vodama. Drugo, ovaj regionalni pristup saradnje realizuje se po principu NATO inicijative za razvoj sposobnosti ‘pametna odbrana’, što je za Crnu Goru od izuzetnog značaja’, ukazao je Mašulović.

Norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag naveo je da su ciljevi projekta bili podrška razvoju regionalnih kapaciteta za aktivnosti obalske straže, kao i saradnja Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koje su u potpunosti realizovane.

‘Nadam se da vidite prednosti kolektivnog odgovora na nesreću i mogućnosti da se reaguje na vrijeme i koordinisano. Nadam se da je ovaj projekat samo početak bliske saradnje u ovim oblastima između zemalja učesnica’, naveo je Kamsvag.

On je poručio da je Norveška je posljednjih 20 godina doprinijela reformama u okviru sektora bezbjednosti i odbrane na zapadnom Balkanu, kao i da će razmatrati buduće inicijative.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić poručio je da je mornarica izuzetno skupa ako se koristi samo za vojne potrebe. Zato je za region prevashodno potrebna integracija u ovoj oblasti.

Konferencija je održana u okviru regionalnog projekta u kome učestvuju Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Albanija i Italija.

Stručnu i finansijsku podršku projektu obezbjeđuje Norveška.
XS
SM
MD
LG