Linkovi

Princ Albert od Monaka u poseti Crnoj Gori


Zvanična posjeta NJ.V. Princa Alberta II od Monaka Crnoj Gori (www.predsjednik.me)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i princ Albert drugi od Monaka ocenili su da su turizam, održivi razvoj i kultura posebno interesantne oblasti za saradnju.

Crna Gora i Monako intezivno sarađuju u mnogim oblastima, jer nijesu samo prepoznatljive turističke destinacije, već i države sa velikim ekonomskim potencijalom, ocijenili su danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović i princ Albert drugi od Monaka.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i princ Albert drugi od Monaka
su, nakon razgovora na Cetinju, naglasili da su turizam, održivi razvoj i kultura posebno interesantne oblasti za saradnju.

Vujanović je rekao da je posjeta princa Alberta od Monaka doprinos unaprjedjenju saradnje dvije države.

‘Ova posjeta je snažan doprinos sadržajnim i prijateljskim odnosima Crne Gore i Monaka’, kazao je on.

Tokom posjete princa Alberta potpisana su dva ugovora - Okvirni sporazum o saradnji dvije države i Protokol o saradnji u oblasti održivog razvoja.

‘Prvi sporazum je temeljni ugovor o saradnji dvije države u svim oblastima od ekonomije, kulture, preko turizma do zaštite životne sredine, a drugi treba da afirmiše saradnju u oblasti održivog razvoja, odnosno omogući da Crna Gora iskoristi brojna iskustva Monaka u toj oblasti’, kazao je on.

Vujanović je najavio da će biti potpisan i ugovor o saradnji privrednih komora dvije države, što će biti dobra osnova za unaprjeđenje ekonomskih odnosa, odnosno za zajedničko učešće na biznis forumima i sajmovima.

Princ Albert kazao je da između Monaka i Crne Gore postoji širok prostor za unaprjeđenje saradnje.

‘Monako i Crna Gora imaju mnogo zajedničkih ciljeva u oblastima ekonomije, turizma i zaštite životne sredine’, istakao je on.

Princ Albert je pozdravio opredjeljenje Crne Gore za evropske integracije.

‘Saradnja će biti konkretizovana potpisivanjem više sporazuma, koji su u interesu i Crne Gore i Monaka. Nama je jako stalo do učvršćivanja veza", kazao je on.

Princ Albert od Monaka razgovarao je danas sa premijerom Milom Đukanovićem. Prethodno, juče se u Kotoru sastao sa crnogorskim princom Nikolom Petrovićem, a tom prilikom potpisan je Sporazum o saradnji i finansijskoj konvenciji za prvi zajednicki projekat vezan za Skadarsko jezero.
XS
SM
MD
LG