Linkovi

CG: Mladići tvrde da ih je policija brutalno napala bez razloga


Foto rtcg.me

U Crnoj Gori ne stišavaju se reakcije nakon objavljivanja snimka brutalnog prebijanja trojice mladića od strane službenika Interventne jedinice crnogorske policije. Zatražene su i ostavke direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova. Pet pripadnika Interventne jedinice u sredu uveče su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje i falsifikovanje službenih isprava.

Snimak objavljen na portalu IN4S, zaprepastio je crnogorsku javnost i izazvao lavinu reakcija povodom još jednog brutalnog postupanja službenika crnogorske policije. Na snimku koji su zabilježile nadzorne kamere, vidi se kako petorica pripadnika Interventne jedinice podgoričkog CB, bez ikakvog povoda, tuku trojicu mladića od kojih najmlađi ima 18, a najstariji 27 godina.

Direktor policije, Slavko Stojanović, naložio je načelniku Centra bezbjednosti Podgorica da smijeni vođu Interventne jedinice zbog objektivne odgovornosti jer su službenici na snimku, pripadnici te jedinice, što je ovaj i učinio. Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, naložio je hitnu kontrolu Odjeljenju unutrašnje kontrole Uprave policije, radi utvrđivanja detaljnih činjenica i okolnosti u vezi sa postupanjem policijskih službenika.

Danas, u sredu, su objavljena imena službenika Interventne jedinice CB Podgorica koji su već udaljeni s posla i predati nadležnom tužiocu, dok su u Osnovnom tužilaštvu saslušani mladići koji su pretučeni u centru Podgorice. Trojica pretučenih mladića tvrde da su napadnuti bez povoda, te i da je postupanje policajaca bilo neprofesionalno i nedopustivo.

Javnost je šokirana podatkom da je Miloš Bečanović, jedan od policajaca koji je učestvovao u akciji, prošle godine proglašen za najboljeg polaznika devete generacije Policijske akademije u Danilovgradu, dok su dvojica od četvorice njegovih kolega diplomci Policijske akademije.

Nakon što su dobili batine, mladići su čak privedeni u Centar bezbjednosti, navodno, zbog prekršaja - vrijeđanje i omalovažavanje službenog lica, jer su policajci tvrdili da su ih mladići prethodno provocirali.

Ovo nije prvi put da pripadnici crnogorske policije budu u centru pažnje javnosti. Njihove brutalne akcije i ranije su zabilježene na video snimcima, a zanimljivo je da zbog toga nikada niko od starješina nije snosio odgovornost.

Socijalistička narodna partija pozvala je ministra unutrašnjih poslova, Melvudina Nuhodžića, da sa direktorom Uprave policije, Slavkom Stojanovićem, podnese ostavke zbog, kako tvrde, neprofesionalnog ponašanja policijskih službenika Interventne jedinice Podgorica i brutalnog kršenja ovlašćenja, dok će zbog ovog događaja sjutra, na vanrednoj sjednici, sastati Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG