Linkovi

Pentagon: Podrška članstvu CG u NATO


Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i zamjenik sekretara za odbranu Bob Vork uoči susreta u Pentagonu June 8, 2016. DoD photo by Air Force Staff Sgt. Brigitte N. Brantley
Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i zamjenik sekretara za odbranu Bob Vork uoči susreta u Pentagonu June 8, 2016. DoD photo by Air Force Staff Sgt. Brigitte N. Brantley

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić sastala se danas u Pentagonu sa zamjenikom američkog sekretara za odbranu Bobom Vorkom, koji je čestitao Crnoj Gori na nedavnom potpisivanju protokola o pristupanju NATO-u i naglasio američku podršku članstvu Crne Gore u Alijansi.

Vork i Pejanović Đurišić su, kako se navodi u saopštenju iz Pentagona, razgovarali o prilikama za dalju saradnju i bezbjednosnim izazovima. Američki zvaničnik je pozdravio širi doprinos ministarke Pejanović Đurišić i Crne Gore NATO misijama, te zahvalio na doprinosu u Avganistanu.

Takođe je ponovio riješenost Sekretarijata za odbranu da održava snažne bilateralne odnose i potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država njihovim saveznicima i partnerima, navodi se u saopštenju Pentagona.

Moguće okončanje procesa ratifikacije do kraja godine

Crna Gora očekuje da će tokom ovog mjeseca biti još ratifikacija protokola o pristupanju NATO-u, te da će zemlje članice koje su se prve zalagale za crnogorsko članstvo u Alijansi to uraditi vrlo brzo rekla je za Glas Amerike crnogorska ministarka odbrane, koja je u okviru posjete Sjedinjenim Državama danas govorila na konferenciji o budućnosti proširenja NATO-a, održanoj u Atlantskom savjetu.

“Očekujemo da se ta vrsta dinamike nastavi i da budemo u prilici da i prije samita u Varšavi imamo značajan broj država koje su izvršile ratifikaciju protokola kako bi onda u vremenu nakon toga i preostale države bile na neki način dodatno motivisane da to urade u što skorijem mogućem roku.”

O ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, crnogorska ministarka odbrane danas i sjutra će razgovarati sa zakonodavcima u američkom Senatu gdje, kako ističe, to pitanje ima dvostranačku podršku.

Oduvijek je to pitanje NATO proširenja u američkom Senatu imalo dvostranačku podršku i mislim da je to i sada slučaj. Ono što je veoma važno je da senatori u toj bliskoj komunikaciji koju imaju s administracijom, Stejt departmentom prije svega, obezbijede sve proceduralne uslove da se ovaj proces završi. Želim da naglasim da ja ne sumnjam da ta vrsta podrške postoji i u američkom Senatu, ali ono na čemu treba sada raditi jesu ti pragmatični koraci kako bi se ta procedura odvijala na što je moguće kvalitetniji način. "

Pejanović Đurišić ističe da postoji mogućnost da se proces ratifikacije okonča do kraja ove godine, te da ostaje da se vidi da li će to i realizovati.

“ Čitav je niz okolnosti koje će svakako usloviti tu dinamiku, počevši od onoga što je unutrašnje politička scena u preostalim državama NATO-a koje će morati time da se bave do globalne situacije. U svakom slučaju ja vjerujem da ono što je bila prvobitna projekcija, a to je da sve bude gotovo do proljeća 2017. godine je istovremeno moguće čak i pesimistična varijanta.”

O iskustvima Crne Gore u procesu pristupanja NATO-u, ministarka odbrane govorila je na konferenciji Atlantskog savjeta o proširenju Alijanse.

XS
SM
MD
LG