Linkovi

CG: Sud odbio zahtjev opozicionog lidera za odlaganje zatvorske kazne


Anti-vladini protesti u Podgorici oktobra 2015 (AP Photo/Risto Bozovic)

Osnovni sud u Podgorici odbio je u ponedeljak zahtjev Demokratskog fronta, da se lideru te koalicije, Milanu Kneževiću, osuđenom za napad na policajca tokom protesta te koalicije u oktobru 2015, odloži izvršenje zatvorske kazne zakazano za danas, saopštio je sud.

Predsjednik Osnovnog suda, Zoran Radović, odbio je zahjev Kneževića za odlaganje kazne do završetka predsjedničkih izbora zakazanim za 15. april i lokalnih koji će se održati u maju, navodeći da povreda ramena za koju je lider zdravstvenog sistema zatvora može biti sanirana u okviru zdravstvenog sistema zatvora u Spužu.

"Imajući u vidu činjenicu da je vještak medicinske struke u svom nalazu i mišljenju naveo da navedena tjelesna povreda, a imajući u vidu vrijeme kada je ista nastala, kao i vrsta liječenja koja je bila indikovana, ne predstavljaju ekvivalent teškom akutnom oboljenju, niti teškom akutnom pogoršanju osnovnog hroničnog oboljenja, a da se posljedice povređivanja u daljem toku liječenja mogu otkloniti i u okviru zdravstvenog sistema ZIKS-a, i u zdravstvenim ustanovama sa kojima ZIKS sarađuje, na isti način kao i u vanzatvorskim okolnostima, to je navedeni zahtjev odbijen kao neosnovan", piše u saopštenju suda.

Sud je ocijenio da razlog za odlaganje izvršenja kazne nisu ni predsjednički izbori, kao i da predsjednik DNPCG, članice DF-a uz svoj zahtjev nije priložio nijedan dokaz iz kojih bi proizilazila izvjesnosti nastupanja “znatne materijalne štete”, odnosno da je Knežević započeo posao čijim će neobavljanjem nastati takva šteta.

“…Zbog čega je predsjednik suda našao da se zahtjev osuđenog i u tom dijelu treba odbiti kao neosnovan", piše u saopštenju.

Predsjedništvo koalicije Demokratski front u svom zahtjevu za odlaganjem je navelo da će "iskoristiti sve zakonske mehanizme koji im stoje na raspolaganju kako bi dali mogućnost pravosudnim institucijama da se izdignu iznad političkog uticaja i stvaranja nepotrebne atmosphere nestabilnosti u susret predsjedničkim i lokalnim izborima".

“Predsjedništvo DF-a će informisati javnost o daljim potezima nakon što dobijemo rešenje u vezi našeg zahtjeva za odlaganje od strane predsjednika Osnovnog suda", saopšteno je iz DF-a.

Prema navodima iz zahtjeva te koaliciije, Kneževiću je u toku rehabilitacioni tretman povrede ramena, a odlaganje je tražio i zbog završetka započetog posla – političke aktivnosti vezano za predstojeće izbore.

"Prekidom ovih započetih aktivnosti došlo bi do direktong miješanja pravosudnih institucija u politčke poroicese koji su pred nama i istovremeno bi se nanijela šteta našem opozicionom savezu kroz favorizovanje političkog subjekta iz vlasti. Naravno osim političke prekidom navedenih aktivnosti posljedično bi nastala i znatna materijana štetra za cijeli koalicioni savez DF", piše u zahtjevu koji je sudu predala Kneževićeva advokatica Andrijana Razić

Nakon ovoga rješenja, Knežević bi trebalo da se javi referentu radi upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. uz mogućnost prava žalbe na odluku suda, o kojoj bi odlučivao predsjednik Vrhovnog suda.

Kneževiću je naređeno da se 5. marta javi na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen zbog napada na policajca ispred Skupštine 17. oktobra 2015. godine.

On je nedavno izjavio da "dok god ne odluče po mom zahtjevu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, ja nijesam dužan, kao što nijesam ni namjeravao da se odazovem u Spuž na njeno izvršenje".

U međuvremenu, predsjednik Filip Vujanović zatražio je od ministarstva pravde pomilovanje za Kneževića, na osnovu zahtjeva Udruženja književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu i Društvo srpskih književnika Crne Gore.

Lider Demokratskog fronta, kome se sudi i za pokušaj državnog udara, danas nije odgovarao na telefonske pozive Glasa Amerike, a njegov advokat najavio je da će se žaliti na odluku suda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG