Linkovi

CG: Majke odbile Vujanovićevu molbu za prekid štrajka glađu


Protest žena ispred Skupštine Crne Gore (arhivski snimak)
Protest žena ispred Skupštine Crne Gore (arhivski snimak)

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, pozvao je u nedelju majke troje i više djece da prekinu štrajk glađu ispred parlamenta, a Ustavni sud da što prije odluči o ustavnosti zakona koji se odnose na naknade za majke.

Stotine korisnica prava na naknade koji je krajem 2015. izglasala opozicija sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) uprkos oštrom protivljenju vladajuće Demokratske partije Socijalista, već 19 dana protestuju na ulici ispred Skupštine Crne Gore, tražeći povlačenje izmjena i dopuna Zakona o Socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima se umanjuju njihove naknade.

Tokom protesta, koji je početkom prošle nedjelje prerastao u štrajk glađu, nekoliko žena zatražilo je ljekarsku pomoć, a desetine njih danima spavalo ispred zgrade parlamenta.

Vujanović je zamolio majke da prekinu štrajk glađu i pozvao ih da sarađuju sa Vladom u hitnom pronalaženju "pravednog i održivog rješenja za njihove naknade".

"Izražavajući brigu za zdravlje majki sa troje i više djece, koje su se opredijelile za radikalizaciju protesta štrajkom glađu, pozivam ih i molim da prekidom štrajka i saradnjom sa Vladom pomognu u hitnom pronalaženju pravednog i održivog rješenja za njihove naknade", navodi se u Vujanovićevom pismu koje prenose podgorički mediji.

On je pozvao Ustavni sud da što prije ocijeni ustavnost oba zakona koja se odnose na naknade za majke, i podsjetio da je i ranije upozoravao da je trebalo ispitati finansijsku održivost zakona o naknadama za 21 hiljadu korisnica, koji je državu trebao da košta 72 miliona eura godišnje

Vujanović je ocijenio da taj iznos ugrožava izvršenje ove i ostalih obaveza korisnika budžeta, kao i budžet u cjelini, i dodao da on nije mogao uticati "ni na osnovni, ni na izmijenjeni zakon", već samo sagledati postoji li unutrašnja kolizija normi u konkretnom zakonu.

"Za sadržinu zakona odgovara Skupština, a kako je ona odgovorna već sam konstatovao", rekao je crnogorski predsjednik i podsjetio da je ukazivao na sagledavanje oblika socijalne zaštite u kome majke troje i više djece ne bi bile žrtve ovakvog zakona.

On je, na kraju pisma upućenog majkama koje protestuju, ponovio molbu da "vodeći raćuna o svome zdravlju prekinu štrajk i kroz institucije sistema zaštite svoje pravo".

Predstavnica korisnica naknada, Željka Savković, poručila je danas da neće prekinuti štrajk dok njihov jedini zahtjev ne bude ispunjen, i dodala da "nemamo riječi za obraćanje Vujanovića, jer ga čekamo 19 dana".

"Nije se udostojio da nas posjeti po onakvom vremenu, pozove nas i obrati nam se", rekla je Savković agenciji MINA.

Ona je rekla da majke troje i više djece, među kojima su mnoge koje su se odrekle stečene penzije, očekuju da im se naknade vrate na prvobitni iznos od najmanje 190 a najviše 330 eura.

"Na Vladi je da učini nešto i da se mi maknemo odavde srećne i zadovoljne zbog toga što nam je vraćeno ono zbog čega smo ovdje i da idemo svojim kućama", poručila je Savković.

Protest majki ovih dana podržali su predstavnici opozicije i Liberalne partije, mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović, bivši predsjednik Momir Bulatović, a profesor Đorđe Blažić na javnom času objasnio da stečeno pravo majki ne može biti oduzeto.

Večeras je stotinjak građana, u znak podrške majkama, blokiralo saobraćaj na mostu u blizini parlamenta, poručujući da će blokirati "cijelu Crnu Goru" ako vlasti ne ukinu izmjene zakona kojim se naknade umanjuju.

XS
SM
MD
LG