Linkovi

CG traži podršku za Lukšića


Crnogorski premijer Milo Đukanović i poptredsjednik i ministar spoljnih poslova Igor Lukšić (rtcg.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović i poptredsjednik i ministar spoljnih poslova Igor Lukšić (rtcg.me)

Nakon što je Vlada Crne Gore kandidovala Igora Lukšića za generalnog sekretara UN, sada se traži podrška prijateljskih država

Crna Gora je ušla u novu godinu sa ozbiljnim očekivanjima kada je u pitanju spoljno-politička afirmacija države.

Vlada Crne Gore, par dana pred Novu godinu, odlučila je da kandiduje Igora Lukšića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Obrazlažući Lukšićevu kandidaturu, crnogorski premijer Milo Đukanović je naveo da su predstavnici Crne Gore prelimenarno razgovarali sa liderima nekoliko zemalja i dobili pozitivno mišljenje o Lukšićevoj kandidaturi.

Novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kako je objasnio premijer, zbog novog načina izbora trebalo bi da bude neko iz regiona Istočne Evrope. Zbog toga je Vlada odlučila da Crna Gora ima kandidata i da kandiduju Lukšića koji ima iskustvo od 12 godina obavljanja poslova u javnoj službi i diplomatiji.

"Smatramo da Lukšić svojim kompetencijama zaslužuje kandidaturu. Nije neophodno podsećati da je Lukšić čovek koji je sedam godina proveo na dužnosti ministra finansija, što je važno za posedovanje menadžerskih kvaliteta za upravljanje u sistemu kakav je sistem Ujedinjenih nacija, nakon toga je bio premijer u Crnoj Gori, sada je ministar spoljnih poslova i evropskih integracija", istakao je Đukanović.

Na pitanje da li su imali konsultacije sa uticajnim zemljama članicama UN u vezi sa ovom kandidaturom, Đukanović je kazao da su imali preliminarne konsultacije i da su dobili afirmativna i pozitivna mišljenja da je Crna Gora uzorna članica i odgovoran susjed. On je naveo da Crna Gora ima veliku šansu iako se očekuje veliki broj kandidata.

"Do prije devet godina nismo imali ni državu, a sada imamo ozbiljnog kandidata i podršku za čelnu funkciju Ujedinjenih nacija", kazao je Đukanović.

Lukšić je kazao da je ponosan da nakon 12 godina javnog iskustva, otvaranja pregovora sa EU i pozivnice za NATO predstavlja svoju zemlju kao kandidat za generalnog sekretara. On je naveo da su već počinju pripreme za kandidaturu.

"Posvetićemo se ovim aktivnostima na najozbiljniji način, iako treba pažljivo upravljati svim očekivanjima. Prvi put se odvija izbor generalnog sekretara UN na ovaj način, obezbeđuje se veći nivo transparentnosti i potencira mogućnost da mogu biti kandidovani ljudi za koje UN smatraju da mogu odgovoriti tom zadatku", istakao je Lukšić.

Lukšić je kazao da će poziciju ministra napustiti u martu kada će se posvetiti kandidaturi. U Crnoj Gori za sada nema reakcija na najavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da Srbija neće podržati Lukšićevu kandidaturu.

XS
SM
MD
LG