Linkovi

CG: DPS osvojila najviše glasova na lokalnim izborima


ARHIVA - Red ispred biračkog mesta u Podgorici na parlamentarnim izborima 16. oktobra 2016.

Vladajuća Demokratska partija socijalista pobijedila je na danas održanim lokalnim izborima na Cetinju, Mojkovcu, Petnjici i Tuzima koje su obilježili brojni incidenti i međusobne optužbe o kršenju izbornog procesa, javili su podgorički mediji.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović proglasio je pobjedu njegove partije na Cetinju i izrazio nadu da će DPS osvojiti apsolutnu vlast u staroj crnogorskoj prijestonici.

“Koristim priliku da saopštim našim građanima da je Cetinje pobijedilo… što znači da je pobijedila politika novih ideja, novih investicija… i zajedničke brige o građanima”, rekao je Bogdanović novinarima.

Televizija Crne Gore je večeras javila, na osnovu 57 odsto prebrojanih glasova, da je DPS na Cetinju osvojio 17 od 33 mandata, dok je opoziciona URA saopštila - na osnovu 98 odsto prebrojanih listića - da DPS ima 16, URA 5, Demokratska Crna Gora 5, Socijaldemokratska partija tri, te Socilajdemokrate i Stara garda Liberalnog saveza Crne Gore po dva mandata.

Partija koju predvodi bivši premijer Milo Đukanović saopštila je i da je osvojila najubjedljiviju većinu u Mojkovcu ikada, pa će sa 20 od 31 odbornika sama vršiti vlast u rodnom mjestu premijera Duška Markovića, gdje je glasalo čak 83 odsto birača.

Đukanovićeva partija osvojila je najviše glasova i u Tuzima, ali neće moći sama da formira vlast, dok će u Petnjici DPS imati 21 od 31 odbornika, pa joj neće trebati pomoć glasovi Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.

Ranije danas, opozicione partije optužile su vladajuću partiju za seriju napada na njihove aktiviste i odbornike od kojih je nekoliko završilo u bolnici, navodeći da je o svemu obaviještena policija, ali i da je “njihova reakcija kasnila” u svim prijavljenim slučajevima.

Reagujući na prijavu jučerašnjeg napada na aktiviste i odbornike Demokratske Crne Gore, Uprava policije je saopštila da, zajedno sa nadležnim službama, radi na rasvjetljavanju događaja iz prijave Demokrata.

Opozicione partije Demokratska Crna Gora, URA i Socijaldemokratska partija danas su na Cetinju blokirali jedan od glavnih štabova DPS-a i podnijeli prijavu da se u njemu novcem kupuju glasovi, ali je lokalni tužilac saopštio da pretresom nisu pronađeni tragovi koji ukazuju na to krivično djelo.

Vladajuća DPS tvrdi da su opozicione partije pokušale da podignu tenzije izazivanjem različitih incidenata, a ta partija je saopštila da su njenog aktivistu danas napali i pretukli kandidat za odbornika Demokrata, Mirko Bošković, i jedan aktivista te partije, što je Demokratska Crna Gora negirala i nazvala “udbaškom podmetačinom”.

U podgoričkoj gradskoj opštini Tuzi - gdje je glasalo 60 odsto, lideri pojedinih albanskih partija optužili su vladajuću DPS za veliki pritisak na glasače, a predsjednik Albanske alternative, Nik Đeljošaj, ocijenio da je vladajuća partija “počela primjenjivati najviše metode ponižavanja ljudskog dostojanstva, samo da bi došla do glasa”.

Đeljošaj je rekao da njegova partija neće dozvoliti “nemoralni pritisak koji se vrši nad stanovnicima Malesije”, niti “kupovinu njihovog dostojanstva”, prenosi portal Vijesti.

“Pozivam državnog tužioca da uradi svoj posao, odnosno da reaguje hitno u Tuzima", saopštio je Đeljošaj, koji je situaciju u toj opštini, naseljenoj pretežno albanskim stanovništvom, danas ocijenio “dramatičnom”.

Na Cetinju je zabilježena izlaznost od 70,33 odsto, u Mojkovcu 83 odsto, u Tuzima 60 odsto, dok je u najmlađoj crnogorskoj opštini Petnjica na glasanje izašlo 48,66 glasača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG