Linkovi

Raonić: DPS izgubio vlast i u Herceg Novom


Montenegro Election

Nakon Kotora i Budve, vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) bivšeg premijera Mila Đukanovića na putu je da izgubi vlast u još jednoj primorskoj opštini, pokazali su rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Herceg Novom, ocijenili su analitičari.

Značajan pad vladajuće DPS i njihovih najglasnijih oponenata iz Demokratskog fronta (DF), kao i veliki uspon Demokrata Alekse Bečića, u čijem štabu se sinoć slavila pobjeda opozicije na izborima, obilježili su ishod glasanja u tom gradu, prenose lokalni mediji.

Vladajuća DPS osvojila je pojedinačno najviše mandata u lokalnom parlamentu, ali će sa dvanaest osvojenih mandata i relativno homogenom opozicijom teško moći da formira većinu u lokalnom 34-članom parlamentu.

Prema nezvaničnim rezultatima, Đukanovićeva partija osvojila je dvanaest mandata, Demokrate devet, Demokratski front četiri, Novska lista tri a Socijalistička narodna partija dva mandata, dok su Socijaldemokrate, Građanska grupa Izbor, koalicija SDP-URA i Građanska lista za Herceg Novi osvojili po jedan mandat.

Pravdajući blagi ali značajni pad popularnosti svoje partije, visoki funkcioner DPS-a zadužen za hercegnovske izbore, Petar Ivanović, izjavio je da je ta partija i dalje pojedinačno najjača u tom gradu, ali i priznao da jedan dio građana Herceg Novog "nije baš najbolje razumio našu namjeru".

On je ocijenio da su nedjeljni izbori, na kojima je DPS osvojio oko 1000 glasova i jednog odbornika manje nego na prošlim izborima u tom gradu, "pokazali prekompoziciju na političkoj sceni Crne Gore", prenosi internet portal Vijesti.

"Istina je i da jesmo očekivali veću podršku građana Herceg Novog, ali oni odlučuju a mi ćemo analizirati u čemu nismo uspjeli", rekao je Ivanović i dodao da neke partije nestaju sa scene, ocjenjujući to dijelom "ozbiljnijih procesa u Crnoj Gori", prenosi portal RTCG.

Ivanović je rekao i da su moguće "različite kombinacije", kao i mogućnost "da se ne formira vlast u Herceg Novom".

Aleksa Bečić, lider 'drugoplasiranih' Demokrata, koji na prošlim izborima u tom gradu nisu učestvovali, da bi prošle jeseni - uz podršku ostatka opozicije - preuzeli od DPS vlast u Budvi i Kotoru, rekao je sinoć da je ta partija održala datu riječ i "oslobodila" Herceg Novi.

“Dali smo riječ i riječ smo održali. Nakon Budve, nakon Kotora od večeras je i Herceg Novi slobodan”, kazao je sinoć Bečić na konferenciji za novinare, koji je istakao da je DPS, poslije udaraca u Budvi i Kotoru, u Herceg Novom "politički nokautiran"

Demokratski front, koji je osvojio četiri mandata i Novska lista sa tri odbornika, kao i većina ostalih manjih partija koje su ušle u lokalni parlament, pozdravili su pobjedu opozicije, a lider Ujedinjene reformske akcije Dritan Abazović ocijenio da je "trend pada DPS-a nezaustavljiv".

Politički analitičar Boris Raonić ocijenio je u izjavi za Glas Amerike da "rezultati izbora pokazuju da DPS nakon 3 decenije vlasti polako gubi dah, jer je osvojio skoro 1000 glasova manje, a pri tome i izgubio vlast u još jednoj opstini".

"Ipak, ukupni rezultati pokazuki dominantnost gradjanskih partija, sto je novina u Herceg Novom" rekao je Raonić.

Vlast u lokalnom parlamentu Herceg Novog od januara 2015. činile su Demokratska partija socijalista i lokalna lista Izbor, koja je na ovim izborima izgubila osam od devet odborničkih mjesta nakon što je raskinula koaliciju sa DPS i izazvala vanredne lokalne izbore.

Opštinska izborna komisija Herceg Novi saopštila je sinoć da je na izborima glasalo oko 67 odsto odnosno 16.689 upisanih birača, a glasanje je proteklo bez domaćih i stranih posmatrača, ali za sada i bez zvaničnih prigovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG