Linkovi

DPS i Demokratski front dobili najviše mandata u Podgorici


Lokalni izbiori u CG
Lokalni izbiori u CG

U 12 crnogorskih gradova juče su održani lokalni izbori. Najzanimljivije je bilo u Podgorici gdje je koaliciji premijera Mila Đukanovića nedostajalo par procenata da osvoji apsolutnu vlast.

Koalicija za evropsku Podgoricu, Milo Đukanović, na izborima u glavnom gradu osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 28 mandata, rezultati su Centra za demokratsku tranziciju na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Iz CDT su naveli da nijedan učesnik na izborima u Podgorici nije osvojio apsolutnu većinu.

Demokratski front dobio je 28,5 odsto glasova i u skupštinskim klupama biće zastupljen sa 17 odbornika.

Socijalistička narodna partija osvojila je 14,6 odsto glasova odnosno devet mandata. Koalicija “Evropsko lice Podgorice" dobila je devet odsto glasova i imaće pet odbornika.

Prema tim podacima na izborima u Podgorici glasalo je 71 odsto ili 105,8 hiljada birača.

DPS, sama ili sa koalicionim partnerima, osvojila je većinu u Bijelom Polju, Danilovgradu, Pljevljima, Šavniku, na Žabljaku i u dvije podgoričke gradske opštine-Tuzima i Golubovcima.

Bošnjačka stranka preuzela je dugogodišnje uporište DPS-a Rožaje, a SNP je tradicionalno zadržala Plužine.

Demokratska partija socijalista pobjednik je u Podgorici, poručio je njen lider Milo Đukanović i dodao da su ovi izbori potvrda dominacije te stranke na političkoj sceni Crne Gore.

"DPS je osvojila 29 mandata, 47,5 odsto, odnosno više od 49 hiljada glasova. Osvojili smo deset odsto glasova više nego kad smo bili u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom. To je impresivan rezultat", rekao je Đukanović u Izbornom štabu DPS-a.

On je ocijenio da je DPS zavrijedila da i dalje nosi barjak evropskog razvoja Crne Gore.

Nosilac liste Demokratskog fronta Miodrag Lekić rekao je da je Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima izgubila vlast u Podgorici i opozicija ima većinu u parlamentu.

Prema njegovim riječima, “pobijedile su snage koje se bore protiv korupcije i kriminala, za pravnu državu”.

Koalicija Evropsko lice Podgorice zadovoljna je izbornim rezultatima u glavnom gradu jer, kako su naveli njeni predstavnici, niko nije osvojio apsolutnu vlast. Nosilac liste Draga Bogojević ipak nije zadovoljan:

“Lično sam očekivao više, ali idemo dalje. Ostvaren je cilj da niko nema većinu u Podgorici a dalja priča i sve što slijedi će se pokazati u narednom periodu”, poručio je Bogojević.


“Opozicija u glavnom gradu ima osnov da formira demokratsku vlast”, ocijenio je nosilac izborne liste Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić, navodeći da je ta stranka najprijatnije iznenađenje lokalnih izbora.

“Iako smo imali neravnopravnu i nedemokratsku utakmicu, definitivno je da će opozicione partije u Skupštini glavnog grada u narednom periodu biti u prilici da formiraju novu demokratsku vlast čime će se stvoriti uslovi za početak smjenjivosti vlasti i ozdravljenja Podgorice”, rekao je Bečić.

On je rekao da vjeruje da će sve rezultirati novom demokratskom vlašću u glavnom gradu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koja je nadgledala izbore, podnijela je 130 krivičnih prijava zbog, kako su naveli, izborne krađe.
XS
SM
MD
LG