Linkovi

Ljimaj: Demarkacija sa Crnom Gorom u januaru


Kosovo Parliament
Kosovo Parliament

Zamjenik premijera Kosova, Fatmir Ljimaj, izjavio je danas da očekuje da će se pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom završiti u januaru, prenose podgorički mediji.

Ljimaj je izrazio očekivanje da će se pitanje granice vrlo brzo zatvoriti “posebnom varijantom koja će poštovati interese Kosova i Crne Gore”, ne navodeći kakvo bi rješenje zadovoljilo obje strane.

"Demarkacija će biti zaključena, očekujem da ćemo sljedećeg mjeseca imati većinu u Skuštini Kosova da zatvorimo ovo pitanje”, rekao je Ljimaj, prenosi portal crnogorske državne radio televizije.

Kosovski vicepremijer rekao je da vlada u Prištini radi na tome “da predamo skupštini varijantu kojoj će svi aplaudirati”.

Prije dvije godine, Crna Gora i Kosovo postigli su sporazum o razgraničenju, a nova vlada Ramuša Haradinaja raspustila je prethodnu komisiju za razgraničenje i formirala novu koja bi trebalo da razmotri proces demarkacije.

Haradinajeva vlada smatraju da izvještaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim i validnim činjenicama, kao i da je prethodnim sporazumom Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje teritorije.

Crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović, u više navrata je ponovio da je demarkacija granice sa Kosovom za Podgoricu završena stvar, te da Crna Gora ima strpljenja da sačeka ratifikaciju sporazuma u kosovskom parlamentu.

Ratifikacija sporazuma u Skupštini uslov je Kosovu za dobijanje vizne liberalizacije od strane EU, a taj dokument podržale su i Sjedinjene Američke Države.

XS
SM
MD
LG