Linkovi

“Demarkacija sa Kosovom za CG gotova stvar”


Srdjan Darmanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, rekao je danas da je pitanje demarkacije sa Kosovom za Crnu Goru “gotova stvar”, navodeći da je za međunarodnu arbitražu potrebna saglasnost obje strane.

Komentarišući stav kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, koji smatra da je međunarodna arbitraža rješenje za demarkaciju granice sa Crnom Gorom, Darmanović je rekao da je sa Kosovom potpisan ugovor koji je ratifikovao crnogorski parlament, u skladu sa običajima međunarodnog prava i dobrih odnosa među zemljama.

"Tako da je za nas to gotova stvar”, rekao je crnogorski ministar vanjskih poslova novinarima u Podgorici, nakon susreta sa svojim rumunskim kolegom Teodorom Maleškanuom, prenose crnogorski mediji. “Nije mi poznato da je Crna Gora ikada poništila ratifikovani međunarodni ugovor, tako da se to neće desiti ni ovog puta".

Darmanović je poručio da je crnogorska vlast “strpljiva” da sačeka “pozitivan razvoj događaja na Kosovu”, te da Crna Gora ne želi da pravi pritisak da se taj document ratifikuje”.

"Ne želimo da pravimo nikakav pritisak kada će doći to toga da kosovski parlament nađe formulu po kojoj će ovaj međunarodni dokument ratifikovati", izjavio je Darmanović.

Govoreći o sporazumu potpisanim sa Kosovom kome se sada protivi nova kosovska vlast, crnogorski šef diplomnatije je istakao da identičan stav sa zvaničnom Podgoricom dijele i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

"Naš stav nije ništa što je iznenađujuće", zaključio je Darmanović, prenosi RTCG.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedavno je poručio u Peći da granica sa Crnom Gorom “nije u Kućištu nego u Čakoru”, navodeći da “ćemo veoma brzo to riješiti”, te da će uskoro doći do liberalizacije EU viza za građane Kosova, koju Brisel uslovljava zaključenjem međunarodnog sporazuma sa Crnom Gorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG