Linkovi

Apostolova: Kosovo hitno da ratifikuje Sporazum o razgraničenju sa CG


Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU u Prištini

Zvaničnici Evropske unije ponovo su pozvali kosovske vlasti da ratifikuju u parlamentu Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom potpisan u ljeto 2015, nakon što je sadašnja vlada Ramuša Haradinaja nedavno osporila tada obostrano prihvaćeni dokument o razgraničenju.

Šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova, pozvala je danas vlasti Kosova da hitno potvrde sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ocjenjujući da Priština "ne bi trebalo da ostane talac pojedinaca", prenosi portal rtcg.me.

Tokom predstavljanja prioriteta bugarskog predsjedavanja Savjetom Evrope, evropska zvaničnica poručila je kosovskim vlastima da je sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom “od nacionalnog interesa za zemlju”, prenosi taj portal pisanje Gazetaexpress-a.

Nakon potpisivanja spornog dokumenta 2015, Sporazum je usvojila Skupština Crne Gore, dok na Kosovu ni u prethodnom sazivu parlamenta nije bilo većine za njegovo usvajanje.

Sadašnja vlada Ramuša Haradinaja protivi se usvajanju tog dokumenta, tvrdeći da je potpisan na štetu Kosova, dok crnogorski zvaničnici kažu da je za Podgoricu demarkacija sa Kosovom “završena priča”.

Protivnici Sporazuma o demarkaciji smatraju da je tim dokumentom Crnoj Gori pripalo 8,000 hektara teritorije Kosova.

Usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od ključnih uslova Brisela za ukidanje viza za građane Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG