Linkovi

Novih 18 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori


Montenegro, Podgorica, A woman wears a mask as she packs her groceries
Montenegro, Podgorica, A woman wears a mask as she packs her groceries

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore potvrdio je u petak da su tokom dana njegove laboratorije analizom 259 uzoraka registrovale još 18 slučajeva koronavirusa, pa je broj aktivnih slučajeva porastao na 31.

Prema navodima Instituta, trinaest novooboljelih od Kovida 19 su iz Rožaja, dva iz Podgorice i po jedan iz Bara, Ulcinja i sa Cetinja.

"Trinaest novooboljelih su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, za tri postoje podaci koji ukazuju na importaciju iz Albanije i Srbije, dok se kod dva novooboljela trenutno traga za izvorom infekcije", navodi IJZ u saopštenju.

Oni su u večerašnjem saopštenju naveli i da su epidemiološka istraživanja i identifikacija novog kruga kontakata u toku.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) saopšilo je da je “donijelo stratešku odluku o daljem otvaranju Crne Gore u skladu sa zadržavanjem naše prepoznatljive politike najvišeg stepena zaštite građana, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista i stvaranjem preduslova za normalizaciju ekonomije pogođene pandemijom koronavirusa”

"Na predlog IJZ usvojen je skup kriterijuma za povećanje dostupnosti Crne Gore, otvaranje naših granica i omogućavanje nesmetanog međunarodnog saobraćaja uz mjere prevencije širenja koronavirusa” navode iz NKT i dodaju da je novi pristup zasnovan je na principima nediskriminacije, fleksibilnosti i zajedničkom pristupu.

Na današnjoj sjednici tog tijela formirane su tri liste država zavisno od broja aktivnih i novih slučajeva Kovida 19, trenda kretanja inficiranih i ukupnog odgovora države na pandemiju, uzimajući u obzir dostupne informacije o kapacitetima za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, liječenje i izvještavanje.

Na spisku država čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati, su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

Od država regiona, Srbija i Sjeverna Makedonija su i dalje na spisku zemalja iz kojih se ne može ući u Crnu Goru, a od evropskih država na istom spisku su Španija, Italija, Portugal, Velika Britanija, Belgija, Rusija, Moldavija i Švedska.

NKT je omogućilo dolazak turista iz epidemiološki sigurnih djelova pojedinih država čarter letovima, uz prethodnu komunikaciju turoperatera sa crnogorskih nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija.

Prema istoj odluci, ukida se i ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije kojim je omogućen ulazak u Crnu Goru, a ista oravil važe i za putnike koji dolaze jahtama.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo 355 osoba, od kojih devet sa smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG