Linkovi

Crna Gora: Preminuo šesti pacijent sa Kovidom 19


montenegro coronavirus
montenegro coronavirus

Zvaničnici crnogorskog zdravstva saopštili su u petak da je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici preminuo šesti pacijent koji je bio pozitivan na koronavirus, te da je riječ o 81-godišnjaku koji je osim Kovida 19 imao i druge teške bolesti.

“Pacijent je bio 1939. godište. Osim bolesti Kovid 19, imao je i malignu bolest limfnih žlijezda i još nekih pratećih bolesti…”, rekao je Ranko Lazović, šef Kriznog medicinskog štaba. “To je šesti pacijent koji je izgubljen od početka bolesti Kovid 19”.

Lazović je rekao da u je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovan 21 pacijent od Kovida 19, od čega su dva na respiratora.

Institut za javno zdravlje saopštio je da od jutros nije registrovao nijedan novi slučaj obolijevanja od koronavirusa, nakon što su juče registrovana tri slučaja u sjevernoj opštini Gusinje.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj oboljelih od Kovida 19 od početka epidemije u Crnoj Gori sada je 319, od čega je 123 pacijenta izliječeno.

Vlada Crne Gore saopštila je da je pripremila paket pomoći privredi i zaposlenima, a njena podrška biće usmjerena kroz subvencije preduzetnicima i preduzećima čiji je rad zabranjen u cilju suzbijanja epidemije, kao i preduzetnicima i privrednim društvima koji su značajno smanjili obim aktivnosti zbog naredbi Ministarstva zdravlja.

Program Vlade, pored ostalog, obuhvata subvencije zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu, kao i zarada zaposlenih u karantinu i izolaciji.

Premijer Duško Marković najavio je i da program podrazumijeva intervenciju države “u oblasti smanjivanja plata funkcionerima iz kategorija A i B” u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, napominjući da su to zaposleni sa najvećim zaradama u javnom sektoru.

Predstavljajući Vladin drugi paket ekonomskih mjera podrške građanima, Marković je naveo da je fiskalni efekat 75 miliona eura bruto, odnosno 46 miliona eura neto u tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG