Linkovi

CG: Treća žrtva koronavirusa, Amfilohije i sveštenici na informativnom razgovoru


Montenegro, Podgorica, People pass behind a police checkpoint after the government tightened up measures for coronavirus
Montenegro, Podgorica, People pass behind a police checkpoint after the government tightened up measures for coronavirus

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su da je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici umro 74-godišnji muškarac koji je bio pozitivan na koronavirus, što je zvanično treći smrtni slučaj u zemlji povezan sa Kovidom 19.

“Pacijent je, osim novog koronavirusa, imao komorbiditete, odnosno druge pridružene bolesti”, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore, gdje se trenutno od Kovida 19 liječi 21 pacijent, od kojih pet u Internoj klinici i šesnaest u Klinici za infentivne bolesti.

Klinički centar saopštio je i da su tri pacijenta priključena na mehaničku ventilaciju, te da su svi trenutno stabilnih parametara, dok se za pet pacijenata koji se nalaze na Klinici za infektivne bolesti danas čeka drugi negativan nalaz testiranja, čime se stiču uslovi da budu otpušteni kućama.

Broj oboljelih od koronavirusa u zemlji danas je dostigao 267, od čega su više od polovine stanovnici glavnog grada, dok je virus registrovan u još deset opština, uglavnom u srednjem i južnom dijelu zemlje.

U međuvremenu, policija je “dovela ili pozvala na informativni razgovor u Centar bezbjednosti Podgorica mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, te više sveštenika i građana, da bi prikupila informacije o današnjem okupljanju ispred hrama Vaskrsenja Hristovog i ckrve na Zlativi, u Podgorici” , rekli su nezvanično za Glas Amerike u Upravi policije.

Akciju policije oštro je osudio rektor Cetinjske bogoslovije SPC, Gojko Perović, koji je rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska ne želi da diže tenzije, nazivajući današnji potez policije “nečuvenim”.

“Umjesto dijaloga I dogovora koji tražimo od početka ovih vanrednoh mjera, imamo privođenje čovjeka sa najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom”, rekao je Perović u izjavi za ageniju Mina, tražeći hitno puštanje Amfilohija na slobodu.

On je rekao da, “dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na pijacama I gradilištima okuplja puno veći broj naroda… nego ispred pravoslavnih hramova jer mi sveštenici poštujemo propise I ne pizivamo narod, policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima”.

Policija je naknadno saopštila da je danas, “obavljajući redovne aktivnosti na praćenju poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje su donijete u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, na dvije lokacije ispred vjerskih objekata registrovala prisustvo većeg broja građana i sveštenika”.

Građani i sveštena lica su registrovani na dvije lokacije, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i ispred manastira Zlatica, o čemu su službenici pokicije obavistili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, navodi Uprava policije (UP).

“Sva lica su pozvana i dovedena u svojstvu građanina u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica kako bi se od njih prikupila obavještenja na navedene okolnosti”, kažu u Upravi policije I dodaju da je policija “prikupila obavještenja od građana i sveštenih lica”.

UP navodi da će, “po nalogu tužioca, sva prikupljenja obavještenja kao i drugi podaci i informacije do kojih je policija došla tokom preduzetih aktivnosti biti dostavljeni tom tužiocu na ocjenu i mišljenje”.

Uprava policije je saopštila da je od početka primjene privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti krivično procesuirala 806 osoba koje su kršile mjere.

XS
SM
MD
LG