Linkovi

Konjević o Gvantanamu, vladi...


Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na konferenciji za novinare

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova je povodom prebacivanja jednog zatvorenika iz Gvantanama u CG rekao da je CG samo jedna od evropskih zemalja koje učestvuju u tom projektu

Informaciju da je bivši član Al kaide Abdul Aziz Al-Suweydi prije dva dana iz zatvora u Gvantanamu upućen u Crnu Goru, “kako bi počeo novi život”, koju je juče objavio Pentagon, što je u Podgorici izazvalo veliku medijsku pažnju, danas je komentarisao crnogorski šef policije Raško Konjević

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je, u vezi sa informacijom da će zatvorenik iz Gvantanama, početi novi život u Crnoj Gori, kazao da je Ministarstvo inostranih poslova nosilac tog projekta i da je MUP imao "samo jednu aktivnost povodom toga".

"Crna Gora je samo jedna od evropskih zemalja koja učestvuje u tom projektu", rekao je Konjević.

Tražilac azila iz Gvantanama Abd al-Aziz Abduh Abadalah Ali Al-Suvajdi koji je iz Jemena juče premješten u Crnu Goru ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih bezbjednostnih službi, bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Objašnjeno je da je svemu prethodila detaljna analiza ove osobe

Inače, Konjevićeva Socijaldemokratska partija, dosadašnji koalicioni partner Đukanovićevog DPS-a, danas je na stranačkim organima, donijela odluku da neće glasati za povjerenje Vladi Crne Gore, na sjednici parlamenta 25. januara. Na pitanje šta će se desiti ako Vlada dobije povjerenje, i da li će SDP izaći iz vlasti, Konjević je rekao da je procedura razrješenja ministra poznata.

"Procedura razrješenja ministra je shodno Ustavu propisana i tu proceduru poštujemo", kazao je Konjević novinarima.

Komentarišući slučaj Limenka, kojim je brat premijera Đukanovića obeštećen sa 10 miliona eura zbog greške u vezi sa iseljenjem zgrade policije, Konjević je kazao da postoji politička i lična odgovornost za pričinjenu štetu.

"Radi se o događaju koji pokazuje nefunkcionalnost pojedinih državnih organa, pravljenje ozbiljnih grešaka koje nanose štetu građanima i državi. Neko mora da snosi za to krivičnu i političku odgovornost", rekao je Konjević.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je najavio da će se nastaviti razgovori u vezi sa izborom šefa specijalnog istražnog tima koji bi sarađivao sa Tužilaštvom, ali da ne može precizirati kada će biti izabran.

Konjević je na pitanja novinara odgovarao nakon prezentacije novih uniformi koje će ubuduće nositi službenici crnogorske Uprave policije. Nabavljeno je 3.150 kompleta uniformi, a vrijednost nabavke je više od tri miliona eura.

XS
SM
MD
LG