Linkovi

Kongresmeni promovišu interese Crne Gore


Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, kongresmeni Majkl Mišo i Dag Lamborn, crnogorski ambasador u SAD Srđan Darmanović
Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, kongresmeni Majkl Mišo i Dag Lamborn, crnogorski ambasador u SAD Srđan Darmanović

U Vašingtonu je sa radom počeo crnogorski kokus, dvostranačka grupa kongresmena koji će u Kongresu promovisati interese Crne Gore, prije svega pridruživanje NATO-u.

Osnivači i kopredsjedavajući kokusa su republikanski kongresmen iz Kolorada Dag Lamborn i njegov demokratski kolega iz Mejna Majkl Mišo.

„Iako diplomatski odnosi Sjedinjenih Država i Crne Gore datiraju još od perioda prije Prvog svjetskog rata, danas, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa dvije zemlje, formiran je crnogorski kokus u Kongresu“.

Republikanski kongresmen iz Kolorada Dag Lamborn ovako je na sinoćnjem prijemu na Kapitol hilu najavio početak rada dvostranačke grupe koja će u američkom Kongresu zastupati interese Crne Gore. Crnogorskom kokusu, kako je za Glas Amerike saopštio Lamborn, već prvog dana pridružilo se više od 40 zakonodavaca.

„To je izraz prijateljstva i budućih odnosa koje Kongres želi da gradi ca Crnom Gorom. Važno je da imamo dobre i snažne odnose, zato što je Crna Gora saveznik Sjedinjenih Država.“

U Predstavničkom domu registrovane su stotine kokusa, u okviru kojih zakonodavci promovišu određene ciljeve - političke, ekonomske, socijalne - kao i interese brojnih zemalja. U slučaju Crne Gore, glavni prioritet će biti članstvo u NATO, najavljuju Dag Lamborn i drugi koopredsjedavajući, demokrata iz Mejna Majkl Mišo.

„Možemo da imamo veliki uticaj u tom pogledu. U prošlosti smo, u okviru drugih kokusa, podsticali kongresmene da potpisuju inicijative u kojima se administracija, bilo predsjednik ili Stejt Department, pozivaju da usmjere pažnju na određena pitanja. Nakon današnjeg početka rada, pozvaćemo još kolega da nam se pridruže, kako bi na agresivan način počeli da promovišemo učlanjenje Crne Gore u NATO. To će biti veoma važno pitanje za nas“, poručio je Mišo.

Da je Kongres važan faktor uticaja na one koji u administraciji odlučuju o članstvu u Alijansi i procesu proširenja, saglasan je i predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić.

„Posle toga ili uporedo sa tim više američkih investitora u Crnoj Gori, jer svi kongresmeni imaju liniju u svojim državama koje traže dobra investiciona područja. To znači više radnih mjesta i više dobrog posla u Crnoj Gori, što je mnogo važnije posle naših traumatičnih iskustava. Pravih strateških investitora, ne procesa koji su se završili štetno po Crnu Goru.“

Crnogorski ambasador Srđan Darmanović naglašava da su za Podgoricu bitni svi aspekti bilateralnih odnosa sa Vašingtonom koje kokus može da promoviše.

„Počev od ekonomije, turizma, odbrane i bezbjednosti, međunarodnih odnosa i zajedničkih interesa u međunarodnim odnosima i naravno u konkretnom slučaju, prije svega, naše aspiracije da budemo članica NATO-a. Iako SAD nisu i ne mogu biti članica Evropske unije, ne treba zanemariti ni taj aspekt, jer oni podržavaju naše pristupanje Evropskoj uniji i podržavaće ga i naš kokus u američkom Kongresu.“

Darmanović dodaje da je impresioniran interesovanjem koje su američki kongresmeni pokazali za crnogorski kokus što, kako smatra, pokazuje da dio zakonodavaca prepoznaje značaj završetka procesa stabilizacije Balkana.
XS
SM
MD
LG