Linkovi

Saradnja Crne Gore i Kine


Potpredsjednik Vlade prof.dr Vujica Lazović susreo se sa ambasadorom NR Kine Cuijem Dživeijem (gov.me)
Potpredsjednik Vlade prof.dr Vujica Lazović susreo se sa ambasadorom NR Kine Cuijem Dživeijem (gov.me)

Crna Gora i Kina potpisale sporazum kojim je predviđena bespovratna tehnička pomoć crnogorskom carinskom sistemu od 1,37 miliona eura

Okvirnim sporazumom o privredno-tehničkoj saradnji, koji su danas u Podgorici potpisali potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović i kineski ambasador u Crnoj Gori, Cui Dživei, predviđena je bespovratna tehnička pomoć za carinski sistem od 1,37 miliona EUR.

Lazović je saopštio da će iz Okvirnog sporazuma biti obezbijeđen dio nedostajućih sredstava vezano za prethodnu kinesku donaciju, odnosno nabavku skenera za carinski sistem.

“Već su isporučeni jedan veliki skener za kamione i kontejnere i četiri mala za prtljag i oni su preuzeti u Luci Bar. Manji skeneri su već instalirani na Aerodromu Tivat, graničnom prelazu Dobrakovo, carinskoj pošti i putničkom terminalu Luke Bar”, rekao je Lazović nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma.

On je dodao da će veliki skener uskoro biti dopremljen do carinskog terminala u Podgorici i da bi naredne sedmice trebalo da bude stavljen u funkciju.

“Taj projekat je značajan za kvalitetno funkcionisanje carinskog sistema”, ocijenio je Lazović.

On je naveo da je projekat solarnog sistema za uličnu rasvjetu na Catinju i u Kotoru, koji je predviđen jednim od ranijih okvirnih sporazuma, u završnoj fazi.
Kineski ambassador Cui Dživei je kazao da se nada da će donacija biti u funkciji razvoja društva i poboljšanja životnog standarda.

Govoreći o izgradnji autoputa Bar-Boljare, on je naveo da je izrada glavnog projekta važan preduslov gradnje, ali da je pored toga neophodno obezbijediti radnu snagu i dopremiti neophodnu opremu.

“Terenski uslovi za gradnju dionice od Smokovca do Mateševa su veoma teški. Zato se moraju ispuniti neophodni uslovi, odnosno izraditi glavni projekat, sagraditi kamp za radnike i stvoriti uslovi za dopremanje mašina i opreme do gradilišta”, objasnio je Zhiwei nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma.

On je dodao da crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i kineska kompanija CRBC rade intenzivno na tome da se pripremni radovi privedu kraju.

Podsjetimo: crnogorska Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu China Communications Construction Company (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa ka Srbiji, od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona EUR.

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona EUR za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona EUR, obezbijediće država.

XS
SM
MD
LG