Linkovi

Đukanović u Kini: Investicije i NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na samitu u Kini (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na samitu u Kini (gov.me)

Crna Gora očekuje da se za sedmicu donese odluka o upućivanju poziva za članstvo u NATO, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović koji učestvuje na Samitu Kina 16+1.

Razvoj Luke Bar i izgradnja novih hidroelektrana, projekti su u koje bi kineski investitori mogli da ulažu, saopštio je premijer Milo Đukanović na Samitu Kina 16+1 koji se održava u kineskom gradu Sudžou. Premijer je kazao da Crna Gora, iako najmanja država u procesu Kina 16+, ima velike ambicije i projekte.

No, tema broj jedan kako u Crnoj Gori, tako i danas prilikom Đukanovićevog boravka u Kini jeste očekivana pozivnica za članstvo u NATO. Premijer Đukanović je prilikom susreta sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći Crnoj Gori i regionu, i upoznao ga sa napretkom u evroatlantskoj integraciji i u procesu pregovora sa EU.

"Velike zasluge za naše uspjehe ima Mađarska, koja je i posvećena kontakt država za NATO za Crnu Goru", rekao je Đukanović.

I Orban je odnose dvije zemlje ocijenio prijateljskim.

"Poziv u NATO biće kruna vašeg djela i vaših napora. Mi želimo da što više država Zapadnog Balkana bude u integracijama, jer je to u zajedničkom interesu", istakao je mađarski premijer.

U govoru na Samitu Đukanović je podsjetio da je u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti BDP porastao tri puta, a kako navodi, država uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU.

"Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19 odsto ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis”, podsjetio je Đukanović.

Ovogodišnji samit, kako kaže Đukanović, „Nova polazna tačka, domeni i nova vizija” – pruža mogućnost da se sumiraju efekti dosadašnje saradnje, i definiše vizija daljeg razvoja.

“Crna Gora u okvirumehanizma 16+1 koristi značanjan dio opredijeljenog preferencijalnog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte. Jasno nam je da nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima. Iako smo na vratima Jadrana, i imamo stratešku poziciju u srcu Evrope, još uvijek smo relativno teško dostupni i slabo povezani. Zato smo krenuli u izgradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta, koji će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Projekat realizujemo sa kineskim partnerima CCCC-CRBC”, naveo je predsjednik Vlade.

On kaže da je autoput nova polazna tačka za budućnost saradnje sa Kinezima.

XS
SM
MD
LG