Linkovi

Kombinat aluminijuma potvrdio otkaze za 600 radnika kompanije


Protest radnika Kombinata aluminijuma (Foto: TVCG)
Protest radnika Kombinata aluminijuma (Foto: TVCG)

Kompanija Uniprom KAP i njen vlasnik, Veselin Pejović, poslali su službenom poštom stečajnom upravniku Veselinu Perišiću i glavnom menadžeru Nebojši Dožiću dopis u kojem su potvrdili juče najavljeni prekid radnog odnosa za 600 radnika fabrike, koji imaju pravo na otpremninu, saopšteno je iz KAP-a.

Iz Uniproma su naveli da, s obzirom na to da “preko njihovih leđa hoće da se dobijaju politički poeni", dostavljaju potvrdu da su na “bijeloj” listi poreskih obveznika.

"Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo", navodi se u saopštenju i dodaje da je prije dolaska Uniproma u KAP-u prosječna plata bila 472 eura, a da je danas nakon 792 eura.

"Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19.jula 2014.godine zaključno sa januarom 2021.godine iznosi 28.320.108,06€. Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9.269.171.80€” ,navodi se u saopštenju kompanije.

Iz Uniproma dodaju da su u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, do sada uložili preko 100 miliona eura, te da je pet godina trajao proces prevođenja imovine iz prava korišćenja u pravo svojine.

"U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru. Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona dolara", zaključili su iz nikšićkog Uniproma.

Nekadašnji ponos nacionalne industrije, otvoren 1972, do sredine 1990-tih zapošljavao je i preko 2000 radnika, a neuspješna privatizacija i pad cijene aluminijuma doveli su KAP do nešto više od 600 zaposlenih nakon njegovog preuzimanja od lokalne firme Uniprom.

XS
SM
MD
LG