Linkovi

Grupa crnogorskih državljana i stranaca stigla iz Izraela u Podgoricu: "Situacija je strašna"


Podgorica - povratak crnogorskih državljana iz Izraela posle napada Hamasa (Foto: VOA)
Podgorica - povratak crnogorskih državljana iz Izraela posle napada Hamasa (Foto: VOA)

Grupa crnogorskih državljana i putnici iz još osam zemalja, koji su avionom evakuisani iz Izraela, sletjeli su u utorak ujutru na podgorički aerodrom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore saopštili su da je doputovao 101 putnik, među kojima je 50 crnogorskih državljana.

Među putnicima su i državljani Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Slovenije, Srbije, kao i nekoliko državljana Sjedinjenih Američkih Država i Švedske.

Avion Air Montenegro otputovao je u ponedeljak uveče sa podgoričkog aerodroma ka Tel Avivu. Vlada Crne Gore prethodno je, na telefonskoj sjednici, usvojila Informaciju o potrebi hitne evakuacije crnogorskih građana iz Izraela.

U napadu militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra ubijeno je najmanje 900 ljudi. Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula napad na Gazu, a do sada je u toj operaciji stradalo oko 700 ljudi.

Dolazak u Crnu Goru putnika evakuisanih iz Izraela
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Državljani Crne Gore koji su jutros doputovali iz Izraela kažu da je situacija u toj zemlji “haotična i pod tenzijom”, navodeći da su nakon proglašenja ratnog stanja bili prepušteni sami sebi.

Crnogorski državljanin Miloš Petričević nakon slijetanja na podgorički arodrom objašnjava da se sve dogodilo iznenada.

“Bili smo uplašeni, sve je bilo iznenada, to nije bio prvi napad, ali je bilo zatrašujuće”, navodi Miloš.

Obrad Babić, koji je u Izraelu bio godinu, kaže da je zahvalan Vladi Crne Gore na organizaciji evakuacije.

“Kada je proglašeno ratno stanje nismo imali izbora, išli smo sami. Bili smo u gradu Or Akiva. Do aerodroma smo prošli mirno, mada juče ujutru se u Hercliji, blizu Tel Aviva, čula jaka detonacija”, kazao je Babić.

Sabina Risic u Izraelu je provela godinu i po, tamo je, kako navodi, našla posao, ali je morala da se vrati.

“Situacija je strašna, atmosfera je loša. Ostali bi tamo da se ovo nije dogodilo. Izrael je lijepa zemlja, ali nije bezbjedna za život”, kazala je Sabina koja je nakon slijetanja na podgorički aerodrom poručila:

“Zašto da idemo negdje drugo kada već imamo ovak lijepu našu zemlju”

Povratak crnogorskih državljana iz Izraela posle napada Hamasa (Foto: VOA)
Povratak crnogorskih državljana iz Izraela posle napada Hamasa (Foto: VOA)

Među putnicima na letu kompanije Air Montenegro bila je i makedonska državljanka Biljana Spasić Mitkovska koja kaže da je zahvalna Crnoj Gori što joj je omogućila brz povratak u njenu zemlju.

Iz MVP je sinoć saopšteno da je za šest državljana Crne Gore koji se nalaze u gradu Eilatu, na jugu Izraela, a koji iz bezbjednosnih razloga nijesu mogli da doputuju do Tel Aviva i ukrcaju se na planirani let, Ministarstvo vanjskih poslova, u saradnji sa počasnim konzulima Crne Gore u Izraelu, Nimrodom Rinotom i Jordanu, Nauri Ibrahimom, omogućilo prelazak granice prema Jordanu, kao i transfer do najbližeg aerodroma u Akabi.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić kazao je, za RTCG, da je su uspjeli da im obezbijede ubrzani prelazak do Jordana, odakle će se komercijalnim letovima prebaciti u Crnu Goru, vjerovatno tokom dana.

Crnogorske vlasti osudile su napad militantne grupe Hamas na teritoriju Izraela i najavile da će uputiti avion kojim će biti evakuisani crnogorski državljani koji žele da napuste ovu ratom zahvaćenu zemlju.

XS
SM
MD
LG