Linkovi

Proglašeni konačni rezultati izbora, opozicija napustila sjednicu


Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore proglasila je u subotu kasno uveče konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra, prema kojima je Demokratska partija socijalista odlazećeg premijera Mila Đukanovića osvojila 36 mandata u 81-članom parlamentu.

U odsustvu predstavnika opozicije koji su napustili sjednicu, DIK je nešto prije ponoći utvrdila da je na izborima Demokratski front osvojio 18 mandata, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate po dva, te koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa po jedan mandat.

Odluku je podržalo 15 članova DIK iz vladajuće partije, Demokratske unije Albanaca i Centra za monitoring, dok je trinaest članova iz redova opozicije napustilo sjednicu u toku glasanja, prenijeli su lokalni mediji.

Opozicija je ranije saopštila da neće priznati rezultate izbora zbog „niza neregularnosti“, uključujući i navodni pokušaj državnog udara noć uoči izbora, što je „bitno uticalo na regularnost izbornog procesa“.

Oni su pozvali manjinske stranke da dobro razmisle hoće li još jednom podržati vladu koja je, po njima „opustošila“ Crnu Goru, nudeći manjinama mjesto premijera u malo vjerovatnoj opozicionoj vladi koja bi označila kraj 25-godišnje vladavine DPS.

TVCG javlja da se očekuje da manjinske partije sredinom naredne nedjelje usvoje platformu za pregovore sa DPS o sastavu nove vlade, te da je proglašenjem konačnih rezultata izbora istekao mandat opozicionim ministrima u sadašnjoj „vladi izbornog povjerenja“.

Predstavnici DPS ranije su najavili da bi veoma brzo moglo doći do razgovora o novoj vladi mandatara Duška Markovića, te da nema nikakve sumnje da će je formirati ta partija, zajedno sa predstavnicima „prirodnih partnera“ -Socijademokrata i manjinskih partija.

Demokratski front nazvao je sinoćnju sjednicu DIK-a "skandaloznim" i školskim primjerom političke korupcije i zloupotrebe Agencije za nacionalnu bezbjednost, policije, tužilaštva, sudstva, NVO sektora u svrhu zavođenja otvorene diktature.

"Pokradeni izbori, kupovina birača, zloupotreba dijaspore, državnih i kontrolisanih tajkunskih medija, finansiranje od strane organizovanog kriminala, planiranje i izvođenje lažnog državnog udara na dan izbora, osnivanje policijskih stranaka, kontrola NVO sektora, to je model 'kontrolisane demokratije' ili otvorene diktature koju DPS planira da uvede u Crnu Goru", saopštio je DF.

XS
SM
MD
LG