Linkovi

Vujović: Teško zamislivo skretanje Crne Gore sa puta u NATO


Nešto više od pola miliona birača u Crnoj Gori odlučiće u nedjelju hoće li NATO lakšim putem zaokružiti svoje prisustvo na Jadranu ili će zemlja o tome odlučiti na referendumu sa izvjesnom neizvjesnošću.

Globalni aspekt parlamentarnih izbora, ali i lokalna percepcija rezultata duge vladavine Demokratske partije socijalista i njenog lidera, premijera Mila Đukanovića, ključna su pitanja koja će opredijeliti glasače da glasaju za jednu od 17 partija i koalicija koje su prijavile učešće na vjerovatno najvažnijim izborima od sticanja nezavisnosti.

Politički analitičar Zlatko Vujović, koordinator Centra za monitoring (CEMI) čijih 1400 posmatrača prate izborni proces, rekao je u izjavi Glasu Amerike da su pred Crnom Gorom istorijski izbori, koji će dati odgovore na brojna pitanja na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

„Po prvi put, postoji realna šansa da DPS, uz očekivanu podršku partija manjina, dobiju tako malo glasova da ne mogu sami formirati vladu“, rekao je Vujović. „To zavisi od rezultata DPS-ovih saveznika, u prvom redu Socijaldemokrata, koji se bore da pređu cenzus“

Vujović kaže da više faktora utiče na neizvjesnost predstojećih izbora, uključujući DPS-ovo smanjeno korišćenje državnih resursa zbog vlade „izbornog povjerenja“, pojačanog interesovanja međunarodne zajednic, kao i velikog novca koji je dobila opozicija, kvalitetu i intenzitetu predizborne kampanje.

Koordinator CEMI vjeruje da bi, bez obzira na izborni rezultat, mogla da se formira postizborna koalicija u kojoj će biti i DPS, i pored obećanja koje je jedna drugima dala većina opozicionih grupa da neće praviti vladu sa Đukanovićem.

„To bi mogla da bude i manjinska vlada, u slučaju da, recimo, Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića odlučuje o većini potrebnoj za formiranje nove vlade“, kaže Vujović i dodaje da očekuje da, u slučaju da ne bude imao većinu, Đukanović ne bude novi premijer. „U tom slučaju, vjerujem da će on napustiti tu poziciju“

Govoreći o spoljnopolitičkom aspektu izbora, Vujović je ocijenio da od njihovih rezultata zaista zavisi hoće li Crna Gora početkom sljedeće godine postati punopravna članica NATO alijanse.

„Ipak, bez obzira na izborni ishod, teško je zamisliti da će biti formirana vlada koja će zaustaviti proces NATO integracija i svoju spoljnu politiku harmonizovati sa zvaničnom Moskvom“, rekao je Vujović. „Siguran sam da sljedeća vlada neće odustati od prioriteta koji su bili aktuelni u posljednjih deset godina“

On smatra da bi eventualni referendum o članstvu u NATO bio veoma neizvjestan, te da bi vlada koja ne podržava dosadašnji spoljnopolitički i bezbjednosni kurs zemlje donijela pad podrške pristupanju Crne Gore Zapadnoj vojnoj alijansi.

„Sada postoji većina za NATO, ali kada bi imali vladu koja se tome protivi, vrlo je vjerovatno da bi podrška pala ispod 50 odsto“, rekao je.

U međuvremenu, nastavljaju se međusobne optužbe vladajuće partije i naizgled jednoglasne opozicije, a nakon tvrdnji lidera DPS da se dio opozicije finansira ruskim novcem, Đukanovićevi oponenti uzvratili su optužbama da premijerova partija plaća dijasporu da dodje u Crnu Goru i glasa za DPS, što je on demantovao i „vratio loptu“ na novac „sa drugih adresa“.

Lider Ujedinjene reformske akcije, članice koalicije Ključ, Žarko Rakčević rekao je, reagujući na nove optužbe Đukanovića i njegovih saradnika o opozicionoj izdaji nacionalnih interesa, da DPS nije na braniku Crne Gore, nego kriminalnih grupa i klanova.

„Oni bi i dalje da svađaju, da dijele, da izmišljaju neprijatelje i ugroženost da bi nastavili apsolutnu vladavinu“, rekao je Rakčević. „Zovete u svatove dijasporu, kitite sa po 250 eura one koje ste vašom politikom u ratu i miru deportovali u izbjeglištvo“

Premijer Đukanović demantovao je tvrdnje lidera URA i većine opozicije da DPS plaća dijasporu i istakao da je „za veću brigu“ ubacivanje u Crnu Goru novca iz inostranih centara.

„Mislim da ima mnogo više razloga da obratimo pažnju na to što se sa drugih adresa ubacuje novac u Crnu Goru da bi se uticalo na izborno raspoloženje građana i da bi se zadovoljili nečiji tuđi interesi na Balkanu. To je nešto što bi trebalo da zabrine Crnu Goru i sve odgovorne ljude koji su posvećeni nacionalnim interesima naše države, a ta informacija je zaista na nivou špekulacija“, rekao je premijer.

XS
SM
MD
LG