Linkovi

Pripreme za izbore u Crnoj Gori


Skupština Crna Gore (rtcg.me)
Skupština Crna Gore (rtcg.me)

U Crnoj Gori sve je više aktivnosti usmjerenih ka tome da predstojeći parlamentarni izbori budu regularni. Besplatan call centar Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je danas počeo da radi, smanjiće broj ljudi koji ne znaju koje je njihovo biračko mjesto, kazao je resorni ministar, Goran Danilović.

On je, nakon obilaska novootvorenog kol centra, naveo da će u tu raditi 15-ak mladih osoba, u dvije smjene. Danilović je ocijenio da je jedan od najvećih problema predstojećih izbora migracija birača.

On je pozvao sve medije, institucije i nevladin sektor da pomognu da telefonski broj zaživi, i istakao da će toj adresi svako moći da se obrati do zatvaranja biračkih mjesta.

„Očekujemo da će ovo umnogome smanjiti broj onih koji ne znaju, ili se traže na biračkom spisku“, poručio je Danilović.

Danilović je, govoreći o ličnim kartama, rekao da je MUP saopštio ono za šta vjeruju da može biti problem na izborima – da crnogorske lične karte, iako su dugo tretirane kao biometrijske, to zapravo nisu.

„Potvrdu za to da nemamo biometrijsku ličnu kartu smo čuli i od bivšeg ministra koje je te lične karte naručivao. Teško da nam dodatna dokumentacija u tom smislu treba da bismo potkrijepili te tvrdnje“, saopštio je Danilović.

Danilović je, govoreći o biračkom spisku, ukazao da je spisak živa materija u kome se svaki dan nešto događa. On je rekao da se za kratko vrijeme ne može ispraviti sve što je bilo loše.

U međuvremenu, Đukanovićev DPS predao je Državnoj izbornoj komisiju izbornu listu te partije, na kojoj se nalazi gotovo polovina novih imena. DIK potvrdila je danas izbornu listu DPS-a. Za izbore su spremne i Socijaldemokrate Crne Gore, stranka koja se odvojila od Krivapićeve SDP, koji, kako kažu, za građane imaju novu ponudu:

„Socijaldemokrate Crne Gore su partija moderne ljevice, koja je prirodni sljedbenik izvorne socijaldemokratske ideje. Umjesto demagogije i populizma, građanima Crne Gore nudimo partnerstvo za snažan ekonomski razvoj“, naveo je on.

Socijaldemokrate su, kako je rekao Šehović, potpuno svjesne da samo bogata i razvijena država može biti država pune socijalne pravde.

Do sjutra će na sjednicama Glavnog odbora URA i DEMOS-a biti utvrđena lista kandidata za izbornu listu te dvije partije. Po koalicionom sporazumu koji će u narednih par dana biti potpisan, među projektovanih 21 poslanika, Demosu će pripasti devet, SNP-u sedam, a partiji Žarka Rakčevića pet poslaničkih mjesta. Nosilac liste te trojne koalicije biće Miodrag Lekić.

Izbori će se održati 16. oktobra 2016. godine.

XS
SM
MD
LG