Linkovi

Predizborna Crna Gora: Agresivna kampanja i nejasni programi


Kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori danas je i formalno počela, a u nedostatku velikih afera i jasno predstavljenih programa, zanimljivost predizborne trke podižu nesvakidašnji propagandni spotovi, od kojih neki obaraju regionalne rekorde posjećenosti na internetu.

Tako je spot opozicione koalicije Demokratski Front, u kome aktivista vladajuće DPS obigrava oko zbunjenog prolaznika objašnjavajući mu prednosti crnogorskog članstva u NATO, dok "nevidljivo" skida odjeću sa njega, do sada zabilježio preko 280,000 posjeta na kanalu YouTube.

„Što više Milo i DPS pričaju o NATO i EU, sve je jasnije da oni nemaju rješenje za propalu ekonomiju, poslove, privatizaciju i korupciju“, kaže u poruci na kraju spota jedan od lidera tog saveza, Nebojša Medojević.

Zanimljivo je da se na bildordima tog saveza, baš kao i na onima vladajuće partije, nalazi slika premijera Mila Đukanovića, s tim što je na DF-ovim idejnim rješenjima ona ubačena u slovo „o“ iz glavnog slogana koji glasi „Mi ili On“.

Ostali su u svojim spotovima izbjegli blaćenje, ali ne i polivanje vodom. Tako Demokratska Crna Gora, u svom propagandnom videu koji je vidjelo 70,000 posjetilaca, aludirajući na pokušaj „kupovine“ ličnih karata od strane DPS aktivista, prikazuje staricu koja posipa kofom vode nepristojnog ponuđača, govoreći mu „Ajd’ polako“.

Jedan od kreatora izborne strategije te partije, Boris Bogdanović, rekao je nedavno za TVCG da se Demokrate trude da oštrim nastupom pošalju pozitivne i argumentovane poruke, te stave do znanja da se Crna Gora ne može voditi onako kako se vodila prethodnih 27 godina.

Vladajuća DPS zadržala je propagandni stil koji je imala i u ranijim kampanjama, pa slogan „Sigurnim korakom“, kao i prateća muzička podloga, gledaocu pružaju osjećaj kao da se radi o kampanji za neke od prethodnih izbora.

Ipak, novi kadrovi sa velikim razvojnim projektima kao što su autoput, Porto Montenegro, Luštica Bay, Porto Novi ili vjetrenjače na Grahovu, glasačima šalju sliku o Crnoj Gori kao zemlji koja se ubrzano razvija, sa rastućim životnim standardom.

„Mi se nećemo služiti retorikom i političkom taktikom naših protivnika... naravno, ako budemo primorani, uvijek ćemo uzvratiti“, rekao je zamjenik predsjednika DPS, Duško Marković.

Marković je u međuvremenu optužio DF da je kampanja te koalicije "finansirana iz inostranih izvora" i ocijenio da to finansiranje treba da prate Specijalni državni tužilac i Agencija za sprečavanje korupcije.

On je odbio da saopšti svoja saznanja o izvorima iz kojih se navodno finansira DF i rekao da vlada ima informacije o tome što se dešava na teritoriji zemlje, prenosi portal Vijesti.

Dugogodišnji saveznik, a sada žestoki kritičar DPS-a, Socijaldemokratska partija, na izbore ide sa sloganom „Država svima“, dok njeni funkcioneri kažu da je to poruka „objedinjavanja svih kreativnih i stručnih potencijala države u funkciji političke i ekonomske konsolidacije zemlje“.

I pored toga što su akteri predizborne trke obećali da neće voditi negativnu kampanju, predizborne promocije partija i koalicija više obilježavaju međusobne optužbe, nego predstavljanje izbornih programa.

„Kampanja je najintenzivnija do sada, vrlo nabijena emocijama i vrlo agresivna od određenih aktera, prilično negativna i ispolarizirana, što govori i o ulogu koji partije percipiraju da mogu dobiti ili izgubiti na ovim izborima“, rekla je za TV Vijesti direktorica Centra za građansko obrazovanje i politička analitičarka, Daliborka Uljarević.

Ona očekuje da će se agresivnost pojačavati kako se bliži 16. oktobar, ističući da je politička kultura u Crnoj Gori i dalje nerazvijena.

„Izborne kampanje samo ogoljavaju odsustvo dijaloga i odsustvo otvorenosti za različitosti“, kaže Uljarević.

Profesionalni fotograf i predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Stevo Vasiljević, rekao je Glasu Amerike da su predizborni spotovi vizuelno razočaravajući.

„Kampanja DPS je vizuelno nepismena, u DF-u kao da prave trejler za film, dok jedino vizuelni identitet kampanje SDP ima smisla“, rekao je Stevo Vasiljević.

On je rekao da sadržaj političkih spotova pokazuje da se crnogorske političke partije ne obraćaju građanima, nego sebi.

„Partije u spotovima hvale sebe i napadaju druge, a niko, osim SDP, nema jasnu poruku za glasače“, kaže Vasiljević.

I 22-godišnji student iz Podgorice, Milan Vukčević, smatra da partije u političkim kampanjama zaboravljaju da predstave svoje programe, što potencijalnim glasačima znatno otežava izbor.

„DPS u spotovima prikazuje bajke koje je malo ko od građana vidio uživo, dok opozicija kao da nema šta da kaže osim da je dosta bilo DPS-a“, rekao je Vukčević.

I pored najava analitičara da će predstojeći izbori biti istorijski u kontekstu crnogorskog zaokreta ka NATO savezu, za sada jedino DF insistira na toj temi, obećavajući raspisivanje referenduma o članstvu u NATO, ali i ukidanje sankcija Rusiji nakon izbora.

Pored DF-a koji se protivi članstvu Crne Gore u NATO, jasan stav o tom pitanju imaju još vladajuća DPS, njihovi saveznici iz Pozitivne Crne Gore, kao i Socijaldemokratska partija, koji podržavaju crnogorski spoljnopolitički i bezbjednosni kurs.

16 partija i koalicija predalo je liste za predstojeće parlametarne izbore u Crnoj Gori, a pravo glasa na izborima zakazanim za 16. oktobar ima 530 hiljada građana.

XS
SM
MD
LG