Linkovi

Izborna komisija: DPS 36, DF 18 mandata


Slavlje u sjedištu DPS-a posle pobjede na izborima
Slavlje u sjedištu DPS-a posle pobjede na izborima

Državna izborna komisija utvrdila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora po kojima je vladajuća Demokratska partija socijalista osvojila 36 mandata, prenose crnogorski mediji.

Prema tim rezultatima, Demokratski front (DF) osvojio je 18, koalicija Ključ devet, Demokratska Crna Gora osam, Socijaldemokratska partija 4, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate po 2, te liste Hrvatske građanske inicijative i „Albanci zajedno“ po jedan mandat.

Preliminarni izvještaj o rezultatima usvojen je sa 14 glasova predstavnika DPS i Centra za monitoring, dok je protiv glasalo 11 predstavnika opozicije koja ne priznaje rezultate izbora.

Prema pisanju portala Vijesti, dio opozicionih partija napustilo je sjednicu, a među njima su predstavnici DEMOS-a, Pozitivne Crne Gore, DF-a i jedne od albanskih partija.

Očekuje se da konačne rezultate izbora DIK objavi u narednih 15 dana, a izbori će biti ponovljeni na nekim biračkim mjestima.

Predsjednik Upravog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović ocijenio je da opozicija mora "pravno obrazložiti" svoj najnoviji stav da ne priznaje rezultate crnogorskih parlamentarnih izbora.

„Ne vidimo prostora za osporavanje izbora, bez obzira na to (hapšenje grupe državljana Srbije) što se i nama ne svidja to što se desilo pred izbore. Da mislimo da je to uticalo na neke birače, svakako jeste, kao i svaki veliki dogadjaj u predizbornoj kampanji, ali to nije predmet ocjene regularnosti ovih izbora", rekao je Vujović.

Crnogorske opozicione koalicije Demokratski front i Ključ, zatim Socijaldemokratska partija i Demokrate Crne Gore dogovorile su se juče da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora zbog navoda o pokušaju državnog udara, uz hapšenje grupe državljana Srbije, kao i "zloupotreba koje su po sadržaju nadmašile sve predhodne izborne procese u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori".

DF je u međuvremenu saopštio je da je ta koalicija spremna da podrži manjinsku vladu, u kojoj neće biti njih ni DPS-a, u pokušaju da privoli manjinske partije da podrže vladu koju bi činile druge opozicione grupacije i partije.

Manjinske partije nisu bile spremne da daju konkretne odgovore na pitanja o podršci budućoj vladi, a nosilac liste BS Ervin Ibrahimović rekao je da prvo moraju da razgovaraju sa Albancima i Hrvatima prije donošenja odluka.

Adrijan Vuksanović iz HGI rekao je za TVCG da nema razgovora sa partijama koje dovode u pitanje državnost Crne Gore, dok je predstavnik liste Albanci zajedno, Genci Nimanbegu, rekao je da su sve opcije otvorene, ali da prvo slijede konsultacije unutar koalicija.

DPS je saopštio da je ta partija pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 36 mandata, ističući da tu činjenicu ne može osporiti pokušaj opozicije da dovede u pitanje izborni trijumf te partije.

Iz te partije podsjetili su da su rezulate izbora priznali OEBS/ODIHR, SAD, EU i NATO, te da ni zvanična Moskva nije osporila njihovu regularnost, najavljujući da će ubrzo formirati vladu.

Politički analitičar Boris Raonić rekao je za TVCG da je nacija zbunjena situacijom i istakao da bi ponavljanje izbora na nekim mjestima moglo da bitno utiče na konačan rezultat izbora i raspodjelu mandata, obzirom da je nekoliko partija na ivici cenzusa, a neke mogu dobiti ili izgubiti po jedan mandat.

U međuvremenu, Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković saopštio je da prikupljeni podaci, a naročito mjere tajnog nadzora, ukazuju na sumnju da su uhapšeni državljani Srbije počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Stanković je saopštio da je Specijalno tužilaštvo predložilo određivanje pritvora za 14 uhapšenih, dok je šest preostalih pušteno na slobodu.

XS
SM
MD
LG