Linkovi

Đukanović: Ako se kandidujem, na to neće uticati ni Istok ni Zapad


Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, saopštio je danas da još uvijek nije donesena odluka o kandidatu te partije za predsjednika na izborima zakazanim za 2018, navodeći da na njegovu eventualnu odluku o kandidaturi neće uticati ni Istok ni Zapad.

“U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati ama baš nikakav uticaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on sa Istoka ili sa Zapada”, rekao je Đukanović u intervjuu podgoričkom dnevniku Pobjeda. “Uostalom, nikada i niko ni sa jedne istočne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način. Nikada”

On je rekao da je “atmosfera linča i progona koju konstantno podstiče opozicija i njoj naklonjeni mediji samo nastavak napora da se u Crnoj Gori preslika model iz oktobra 2016, kreiran od strane ruskih obavještajaca i njihovih plaćenika u Srbiji I Crnoj Gori.

žĐukanović je ocijenio da sve to nije imalo uticaja na rezultat lokalnih izbora koji, kako je naveo, ne pokazuju značajnija pomjeranja na političkoj sceni Crne Gore.

Bivši dugogodišnji crnogorski premijer i predsjednik kaže da ga ne bi iznenadilo da opozicija bojkotuje predstojeće predsjedničke izbore, ocjenjujući da “anticrnogorska opozicija” još od novembra 2015. pokušava da silom preuzme vlast.

On je naveo da nije bio pozvan na večeru sa potpredsjednikom SAD, Majkom Pensom, prilikom Pensove posjete Podgorici, jer to nije bilo predviđeno protokolom “koji za tako visoke nivoe obično usaglašavaju dvije strane”.

Komentarišući ocjene opozicije da su ga Amerikanci “pustili niz vodu”, jer se nije sreo s Pensom, Đukanović je rekao da niko ne može da ga pusti niz vodu, jer ga “nikada niko nije ni držao u stanju zavisnosti”.

“Niko! Ni Rusi, ni Amerikanci, ni Evropljani. Umjesto toga, svima sam bio partner u državnim poslovima u kojima su njihovi interesi bili podudarni sa crnogorskim”, rekao je Đukanović.

On je objasnio da je praksa da, kada visoki strani zvaničnik dođe u posjetu nekoj zemlji, obavezno razgovara sa predstavnicima vlasti.

“Zato su toj večeri prisustvovali predsjednik države, predsjednik parlamenta i domaćin večere, predsjednik Vlade (Duško Marković)”, pojasnio je Đukanović.

Prethodnih dana je više Đukanovićevih saradnika, uključujući i aktuelnog predsjednika, Filipa Vujanovića, dalo podršku njegovoj kandidaturi za predstojeće predsjedničke izbore.

Od 1991. do 2016. Đukanović je u pet mandata bio premijer i u jednom predsjednik Crne Gore, a od prošle godine obavlja samo funkciju predsjednika vladajuće partije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG