Linkovi

CG anketa: DPS pojedinačno najjači, Bečić ispred Đukanovića


Podgorica
Podgorica

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori pokazuje da vladajuća partija i dalje ima najveću podršku birača, iako bi eventualni postizborni savez opozicije mogao da ugrozi apsolutnu vlast koalicije koju predvodi Demokratska partija socijalista bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Prema tom istraživanju, koje je, prema pisanju Vijesti, sprovela agencija DeFacto, Đukanovićev DPS podržava 38 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru Alekse Bečića 26,1 odsto, a proruski Demokratski front 12,2 odsto, dok bi tri preostale opozicione partije - Demos, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija gotovo ravnopravno podijelile približno dvanaest odsto glasova.

Manjinske političke grupacije, Albanska Forca i Bošnjačka partija, zajedno podržava oko 4 odsto birača, oko tri odsto ispitanika reklo da bi zaokružilo "neku drugu partiju", dok bi 9,6 odsto apstiniralo od glasanja.

Na pitanje koga bi u ovom trenutku podržali na predsjedničkim izborima koji se održavaji naredne godine, 39,8 odsto je odgovorilo da je to Milo Đukanović, ispred lidera Demokrata Bečića sa 32 odsto i nekoliko opozicionih lidera čiji zbir procenata prelazi 25 odsto.

Isto istraživanje navodi da bi, u slučaju da da se na glasačkom listiću nađu samo Đukanović i Bečić, za mladog opozicionog političara glasalo 52,6 odsto, dok bi dugogodišnjeg crnogorskog lidera podržalo 47,4 procenata onih koji bi izašli na glasanje, a 15,3 odsto ne bi glasalo.

Kao najvažnije pitanje narednih predsjedničkih izbora koji se održavaju naredne godine, njih 20,5 odsto je odgovorilo da se smijeni DPS, fer i poštene izbore navelo je 15 odsto, povećanje zaposlenosti 12,9 odsto, veće plate i penzije 12,1 procenata, bolju ekonomski situaciju 8,2 odsto i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije 7,5 odsto.

Vijesti navode da je im je istraživanje, sprovedeno od 14. septembra do 4. oktobra na uzorku od 1006 ispitanika i mogućnošću greške od 3,1 odsto, dostavila jedna politička partija, te da im je iz agencije DeFacto potvrđeno da je anketa rađena za interne potrebe planiranja kampanje, zbog čega nisu mogli otkriti ko je naručio istraživanje.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja DeFacto osnovana je u Podgorici 2008. godine, a od 2009. do 2014. radila je više istraživanja za potrebe crnogorskih političkih partija, uključujući vladajuću DPS i nekoliko sadašnjih stranaka opozicije.

XS
SM
MD
LG