Linkovi

Anketa CG: Đukanović favorit za predsjednika, većina nezadovoljna radom Vlade


Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)
Predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, u ovom trenutku bi dobio najviše glasova za predsjednika Crne Gore, dok je većina građana nezadovoljno radom vlade njegovog nasljednika na funkciji premijera, Duška Markovića pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava.

Direktorica te organizacije koja se više od dvije decenije bavi istraživanjem crnogorskog javnog mnjenja, Milena Bešić, saopštila je da su za crnogorske građane Đukanović i lider opozicione Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, za crnogorske građane najbolji kandidati za šefa države.

“Ukoliko bi opozicija na predsjedničkim izborima imala zajedničkog kandidata, a vladajuća koalicija kandidovala Đukanovića, 34,3 odsto građana bi glasalo za Đukanovića, a 28,8 odsto za jedinstvenog kandidata opozicije”, rekla je Bešić i dodala da za njima slijede Milica Pejanović-Đurišić i Duško Marković iz DPS, te Dritan Abazović iz Ujedinjene reformske akcije.

Ona je, pored ostalog, saopštila da i dalje većina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, i pored trenda porasta povjerenja, dok je radom vlade nezadovoljno 47 odsto.

Rezultati istraživanja pokazali su da najveće povjerenje građana ima predsjednik Filip Vujanović, a zatim Đukanović, Aleksa Bečić i Duško Marković, dok među partijama vodi DPS sa skoro 40 odsto, ispred Demokrata sa 21,3 i Demokratskog fronta sa 13 procenata.

Komentarišući nove rezultate rejtinga partija, Bešić je kazala da Demokrate i DF bilježe rast podrške u odnosu na jun prošle godine.

„Tome doprinose kampanja Demokrata i suđenje za pokušaj terorizma, koje je u toku“, smatra Bešić.

Ona je, takođe, saopštila da 41 odsto građana smatra da je DPS nedavno održane lokalne izbore dobio koristeći nedozvoljene metode, dok 27,6 odsto njih smatra da je vladajuća partije pobijedila pošteno.

Članstvo zemlje u EU trenutno podržava 62,2 odsto, čemu se protivi 21,4 procenata, dok je podrška članstvu u NATO sada 42,5 odsto, nasuprot 38,8 odsto koji su protiv, što u CEDEM-u smatraju do sada najvećom podrškom članstvu u Alijansu.

Većina ispitanika smatra da bi Crna Gora, u spoljnoj politici, trebala da se oslanja na EU, dok je gotovo identičan broj onih koji smatraju da treba da se oslanja na SAD Rusiju, prenose lokalni mediji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG