Linkovi

CEDEM: DPS stabilno na vrhu, Đukanović najbolje ocijenjeni političar


Montenegro parliament

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori pokazalo je rast rejtinga vladajuće Demokratske partije socijalista koje sada iznosi 37 odsto i veće je za tri procenta u odnosu na prethodno, saopštio je podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u petak.

Prema drugom ovogodišnjem istraživanju CEDEM-a, na drugom mjestu po rejtingu nalaze se Demokrate sa 15 procenata, Demokratski front (DF) ima 13,2 odsto podrške, a Socijalistička narodna partija (SNP) 5,8 odsto.

Predstavljajući rezultate istraživanja, direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, rekla je da se DPS, bez obzira na rast u odnosu na julsko istraživanje, još uvijek nije vratio na poziciju koju je imao u decembru 2018, kada je imao 41,5 procenata podrške.

Od ostalih političkih grupacija, cenzus za ulazak u parlament u ovom trenutku bi prešle Bošnjačka stranka (BS) sa 4,9 odsto, Socijaldemokrate (SD) sa 4,8 odsto, Socijaldemokrataska partija (SDP) sa 4, 1 odsto i Ujedinjena reformska akcija (URA) sa 3,7 odsto podrške..

Bešić je, pored ostalog, rekla da je istraživanje pokazalo da građani Crne Gore u ovom trenutku najviše povjerenja- 52 odsto- imaju u sistem obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu, 46,6 odsto, a slijede policija, zdravstveni sistem i sudstvo.

Najveću prosječnu ocjenu medju političarima dobio je predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović - 2,52, premijer Duško Marković je dobio 2,22, a za njima slijede ministar prosvete Damir Šehović i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Kada je pitanju ocjena rada Vlade Duška Markovića, Bešić je navela da rezultati pokazuju da veći broj ispitanika - njih blizu 50 posto - nije zadovoljno, u odnosu na oko 30 posto zadovoljnih, dok oko 20 posto anketiranih nije imalo stav po tom pitanju.

Istraživanje CEDEM-a rađeno je u prvih devet dana decembra, a obuhvatilo je uzorak od 1,009 ispitanika, saopštili su iz te organizacije tokom predstavljanja rezultata u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG