Linkovi

Sekulović: Nastavak pada DPS-a doveo bi do potpuno nove realnosti


Detalj sa crnogorskih predsedničkih izbora, ilustrativna fotografija
Detalj sa crnogorskih predsedničkih izbora, ilustrativna fotografija

Politički analitičar Sergej Sekulović rekao je da je najnovije istraživanje javnog mnjenja ukazalo na iznenađujuće "ozbiljan pad" vladajuće Demokratske partije socijalista, ocjenjujući da bi nastavak takvog trenda mogao da dovede do prekompozicije političkih snaga u Crnoj Gori, u kojoj bi DPS morao da pravi ustupke, ili uopšte ne bi bio na vlasti.

"Pad DPS-a od sedam procenata je ozbiljan pad i na to su očigledno uticale afere u kojima su akteri bili njeni visoki funkcioneri, poput afere Koverat, u simbiozi sa životnim standardom koji se ne poboljšava duže vrijeme", rekao je Sekulović u izjavi za Glas Amerike.

Sekulović je ocijenio da bi nastavak pada DPS-a otvorio prostor za pekompoziciju na političkoj sceni na jedan potpuno nov način, koji bi podrazumijevao da skoro tri decenije neprikosnovena vladajuća partija bude prinuđena da pravi ustupke.

"Ako bi DPS pao na 30 posto, to više ne bi bio onaj DPS kojeg znamo, već jedan novi, koji bi morao da pravi ustupke, ali bi to bila jedna potpuno nova realnost", rekao je Sekulović. "U drugoj varijanti, vlast bi se mogla formirati i bez DPS-a", kaže on.

Sekulović je, ipak, istakao da se pad popularnosti vladajuće partije ne može tumačiti na osnovu jednog istraživanja, pa je nemoguće utvrditi da li je se radi o trendu koji bi mogao uzdrmati apsolutnu vlast te partije ili se radi o trenutnom padu koji se može nadomjestiti.

Kada je u pitanju pad opozicione Demokratske Crne Gore, partije koja je ostvarila veliki uspon na prošlim izborima, Sekulović smatra da je on posljedica neučestvovanja Demokrata u radu parlamenta i njegovih tijela, ali i protivljenja zahtjevima opozicije za prelaznom vladom.

Pad rejtinga EU Sekulović smatra posljedicom konfuznih poruka o politici proširenja koje dolaze iz Unije, ali i nedjelotvornosti same EU na unutrašnje procese u državama kandidatima za članstvo.

Prema njegovoj ocjeni, umanjeni procent povjerenja u EU «rezultat je razočarenja dijela građana Crne Gore koji je vjerovao da je moć uticaja EU na unutrašnje procese mnogo veća nego što se to pokazalo u mnogim slučajevima u posljednje vrijeme».

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da je rejting DPS-a pao za sedam procenata u odnosu na istraživanje iz decembra 2018, dok je popularnost EU splasnula za više od pet procenata.

XS
SM
MD
LG