Linkovi

CG: Službenici Vlade uhapšeni zbog sumnje u zloupotrebu položaja


Dvanaest ljudi, među kojima i nekoliko službenika Vlade Crne Gore, uhapšeno je danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pod sumnjom da su jednoj privatnoj firmi omogućili da dobije kredit koji je nenamjenski potrošen, saopštilo je tužilaštvo.

Iz SDT je saopšteno da je dvanaest uhapšenih osumnjičeno za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način, kao i da je nalog za hapšenje izdat za još tri osobe koje “trenutno nisu dostupne”.

"Osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica”, piše u saopštenju SDT.

Podgorički portal Vijesti i RTCG prenijeli su da je među uhapšenima i pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj, Darko Konjević, predsjednik Komisije za dodjelu državne pomoći, Refik Bojadžić, kao i nekoliko službenika ministarstava finansija i poljoprivrede.

Vijesti pišu da je nalog za hapšenje izdat i za Predragom Stamatovićem, ministrom-savjetnikom u crnogorskoj ambasadi u Brisel i nekadašnjim savjetnikom u ministarstvu finansija, koga inspektori danas nisu pronašli na njima poznatoj adresi.

Prema istom izvoru, na spisku od 15 osumnjičenih je i bivši direktor NLB Montenegro Banke, Slovenac Črtomir Mesarič, vlasnici, osnivači i dio rukovodstva barskog preduzeća Melgonija Primorka, kojima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privredi.

Današnje hapšenje rezultat je istrage koju je tužilaštvo vodilo o poslovanju barskog preduzeća, kome je Vlada 2010. dala garanciju od četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura, naknadno zaključen između Melgonia Primorke i NLB Montenegro Banke.

“Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju "Primorke" a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka”, kažu u tužilaštvu.

Tužilaštvo sumnja da je u “sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća”, te da je u planu napisano da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u "Primorki" i isplatu obaveza prema radnicima koji ostaju bez posla “kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita".

Osnovno tužilaštvo u Baru još je u aprilu 2015. godine pokrenulo izviđaj u slučaju Melgonia Primorke, nakon što je jedan od bivših radnika dostavio dokumentaciju o navodnom nenamjenskom trošenju kredita.

Primorka iz Bara, koja postoji od 1964. godine, ušla je u programirani stečaj 2008, kada je više od 150 radnika završilo na birou rada.

Iste godine, većinski paket preduzeća prodat je podgoričkoj firmi Krisma koja će na Kipru osnovati Melgonia Holding Limited, za upravljanje “Melgonia Primorkom”.

Dvije godine kasnije, tadašnja Vlada daje sporne garancije novom vlasniku “Primorke” - kompaniji Melgonia Holdings Limited, koja, prema istraživanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u tom trenutku još nije bila ni osnovana.

XS
SM
MD
LG