Linkovi

CG: Krivična prijava zbog učešća u ukrajinskom ratu


Proruski pobunjenik u Ukrajini
Proruski pobunjenik u Ukrajini

Uprava policije Crne Gore saopštila je u srijedu da je podnijela krivičnu prijavu protiv 26-godišnjeg Podgoričanina osumnjičenog da je učestvovao u ratnim operacijama u Ukrajini i tako počinio krivično djelo „učestvovanje u stranim oružanim formacijama“.

„M.B. je, kako se sumnja, krajem 2014, godine iz Crne Gore otputovao u Rusiju, odakle se kasnije uputio u Ukrajinu gdje se tokom 2015. pridružio vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na čijoj strani je učestvovao u ratnim sukobima“, piše u saopštenju policije.

Krivična prijava protiv M.B. podnijeta je „u redovnom postupku“ budući da se on već nalazi u zatvoru u Spužu gdje izdržava trogodišnju kaznu za pokušaj ubistva.

„Policija je, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog i Višeg Državnog Tužilaštva u Podgorici, prikupila dokaze na osnovu kojih se osnovano sumnja da je M.B. izvršio predmetno krivično djelo“, kažu u Upravi policije i dodaju da je osumnjičeni uhapšen u Rusiji, a potom izručen Crnoj Gori na izdržavanje kazne.

Ranije ovog mjeseca policija je uhapsila 38-godišnjeg Ulcinjanina Hamida Beharovića pod sumnjom da je izvršio isto krivično djelo, učestvujući više od godinu dana u sukobu u Siriji, gdje se navodno borio na strani takozvane Islamske države.

Hapšenje Beharovića bio je prvi slučaj hapšenja i podnošenje krivične prijave protiv nekog crnogorskog državljanina pod sumnjom da je učestvovao u stranim ratnim formacijama.

Crna Gora je prošle godine usvojila zakon koji propisuje zatvorsku kaznu do pet godina za učešće na stranim ratištima, te najviše deset godina za vrbovanje i regrutaciju pojedinaca i grupa na teritoriji Crne Gore, s ciljem pridruživanja stranim oružanim formacijama.

Posljednji raspoloživi podaci crnogorskih bezbjednosnih službi govore da je od 2012. godine, 15 crnogorskih državljana učestvovalo na stranim ratištima, od čega 13 u Siriji i dva u Ukrajini.

Vjeruje se da se više stotina državljana balkanskih zemalja u posljednjih nekoliko godina priključilo stranim oružanim formacijama na ratištima u Siriji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG