Linkovi

CG: Uhapšeni međunarodni krijumčari oružja


Dejan Đurović, rukovodilac Interpola Podgorica
Dejan Đurović, rukovodilac Interpola Podgorica

Jedan italijanski i dva rumunska državljanina uhapšeni su u zajedničkoj akciji crnogorske policije,američke Agencije ta borbu protiv droge (DEA) i rumunske policije i u toku su aktivnosti u vezi sa njihovim izručenjem SAD

Masimo Romanjoli, italijanski državljanin i bivši poslanik stranke “Forca Italia”, uhapšen je u Podgorici, zajedno sa dvojicom Rumuna Kristianom Vintilom i Virdžil Georgeskuom, saopštilo je amričko Ministarstvo pravde, a potvrdila danas crnogorska policija. Njih trojica su uhapšeni u akciji Agencije za borbu pritiv droge SAD-a DEA, kao i crnogorske i rumunske zbog indicija da su namjeravali da pripadnicima terorističke organizacije Revolucionarne armija Kolumbije (FARC) prodaju oružje, kako bi ubijali američke vojnike.

Crnogorska policija uhapsila je u Podgorici međunarodne krijumčare oružja Kristijana Vintilu (44), Masima Romanjolija (43) i Virdžila Flavijua Georgeskua (42).

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je hapšenjem članova grupe međunarodnih krijumčara oružja, Uprava policije pokazala da je kredibilan partner američkih i evropskih službi u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Rukovodilac Interpola Podgorica, Dejan Đurović, kazao je da se međunarodni krijumčari oružja terete da su stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji “Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Vintila, Georgesku i Romanjoli su, prema optužnici, pokušali da prodaju vojno oružje, počevši od pištolja pa sve do raketnih bacača, onima za koje su vjerovali da su povezana sa terorističkom grupom.

Sumnja se, kazao je Đurović, da su, od maja do oktobra, stvorili kriminalnu organizaciju radi prodaje oružja, uključujući mitraljeze i protivavionske topove, znajući da je oružje namijenjeno organizaciji FARC i da će ga ova teroristička organizacija koristiti protiv SAD-a, odnosno za ubistva američkih državljana i obaranje američkih letjelica.

“Vintila, Georgesku i Romanjoli se potražuju radi obezbjeđenja njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog optužbe da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju”, rekao je Đurović.

Prem njegovim riječima, crnogorska policija je koordiniranu akciju radi hapšenja sprovodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji sa Odsjekom za specijalne operacije DEA u Vašingtonu, Kancelarijom DEA u Rimu i Policijom Rumunije.

XS
SM
MD
LG