Linkovi

Crna Gora: Prvo groblje za vojnike Vermahta


Prvo ratno groblje za vojnike Vermahta poginule tokom Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori biće otvoreno sljedeće subote u okviru vojnog aerodroma u Golubovcima kod Podgorice, saopšteno je iz Ambasade SR Njemačke u Podgorici, prenosi portal CDM.

„Ratno groblje, na kom su pokopani posmrtni ostaci 64 njemačka vojnika, biće otvoreno u subotu“, saopštili su iz njemačke ambasade, i poručili da ono ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje na važnost mira i razumijevanja.

Ambasada je saopštila da je projekat njemačkog ratnog groblja, koje će biti otvoreno u sklopu Vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“, izazvao diskusije koje pokazuju u kojoj mjeri se i dalje teško nositi sa zaostavštinom evropske istorije, te koje rane Drugi svjetski rat otvara i dan danas, prenosi podgorički portal.

„Rat, u kojem su učestvovali i na ovom groblju sahranjeni, bio je sa izrazitom okrutnošću usmjeren protiv civilnog stanovništva koje je patilo zbog mnogobrojnih ratnih zločina“, piše u saopštenju.

Njemački Narodni savez za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima, koji je izgradio groblje u Golubovcima i koji brine o dodatna 832 ratna groblja van Njemačke, svjestan je te činjenice, kažu u Ambasadi Njemačke.

„Upravo iz ovog razloga Savez ulaže velike napore da približi činjenicu da groblje ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje koliko su važni mir i razumijevanje. Pri tom se ne želi relativizirati krivica Njemačke, niti se pokušava reinterpretirati evropska istorija“, kaže se u saopštenju.

Iz Ambasade su poručili da umjesto toga, groblje služi kao mjesto počinka i učenja o pomirenju, te najavili da će ta poruka biti naglašena na ceremoniji otvaranja.

Shodno sporazumu vlada Crne Gore i Njemačke iz 2011, predviđeno je da groblje površine 2600 kvadratnih metara finansira njemačka vlada, a crnogorske institucije, uključujujući i Savez boraca narodno oslobodilačkog rata, podržale su ovu inicijativu.

Sporazumom se predviđa da će „Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno... besplatno i na naograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima“.

Ipak, izgradnji njemačkog ratnog groblja usprotivio se dio javnosti koji gaji nostalgiju prema bivšoj Jugoslaviji, a predsjednik NVO „Generalni konzulat SFRJ“, Marko Perković iz Tivta, nedavno je najavio da će podnijeti krivične prijave protiv potpisnika sporazuma sa Vladom Njemačke, uključujući i tadašnjeg premijera Igora Lukšića.

Perković tvrdi da je dogovor dvije države bio neustavan i nezakonit, te da sporazum dvije vlade nije prošao ratifikaciju u Skupštini Crne Gore.

“Postoji sumnja da su prilikom njegovog sklapanja i preduzimanja mjera da se provede u djelo, počinjena krivična djela 'povreda ugleda Crne Gore', 'ugrožavanje nezavisnosti', 'nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja' i 'zloupotreba službenog položaja'“, rekao je Perković Vijestima.

Prije nekoliko godina, u Podgorici su pronađeni ostaci preko 400 njemačkih vojnika, koji se trenutno nalaze u jednom katoličkom domu u blizini Podgorice, dok su ostaci 112 vojnika trećeg rajha pronađenih na Kapinom polju kod Nikšića privremeno preneseni na barsko katoličko groblje Lovrijenac.

Prema procjenama njemačkog Narodnog saveza za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima, u Crnoj Gori se nalaze humke sa ostacima tijela dvije hiljade njemačkih vojnika.

XS
SM
MD
LG