Linkovi

Skuplje gorivo u Crnoj Gori


Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su skuplje sedam centi po litru, kao rezultat vladine odluke da u cijene naftnih derivata uključi naknadu za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta.

Dok cijena nafte i naftinih derivata na svjetskom tržištu pada, Vlada Crne Gore na osnovu Uredbe koja je stupila na snagu danas, već treći put u posljednja dva mjeseca podigla je cijenu goriva. Ovoga puta za sedam centi i to zbog izgradnje autoputa prema Srbiji

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su skuplje sedam centi po litru, kao rezultat Vladine odluke da u cijene naftnih derivata uključi naknadu za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta.

Dopuna Uredbe stupila je na snagu danas, pa će, shodno tome, litar eurosupera 98 koštati 1,31 eura, dok će cijena eurosupera 95 biti 1,27 eura. Eurodizel će koštati 1,15 eura, lož ulje za veleprodaju 1,11 eura, a lož ulje za grijanje 83 centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Prosječnom građaninu, ali i ekonomskim ekspertima, teško je objasniti zašto cijena goriva u Crnoj Gori raste uprkos njegovoj nižoj cijeni na evropskom tržištu i skoku američkog dolara u odenosu na euro. Objašnjenje je ponudio premijer Đukanović.

"Radi se o proizvodu koji je u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza i zato mi se čini vrlo logičnim i odgovornim što je Vlada opredjelila da upravo u vremenu kada je došlo do pojeftinjena cijena goriva, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, podigne cijenu."

Uvođenje naknade za gorivo logičan je potez za popunjavanje budžetskih deficita, jer se radi o robi koja je za crnogorske uslove luksuz, izjavio je premijer Milo Đukanović.

No, u NVO MANS tvrde da je donošenjem uredbe kojom se propisuje posebna naknada za gorivo, Vlada Crne Gore prekoračila svoja ustavna ovlašćenja i uvela dažbine koje nisu propisane niti jednim zakonom zbog čega će MANS početkom sedmice Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti sporne vladine uredbe.

Iako Ustav Crne Gore propisuje da se “porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom”, a kako naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport predstavlja javni prihod, odnosno prihod budžeta, jasno je da se ona mogla uvesti jedino donošenjem posebnog zakona koji bi morao biti verifikovan u Skupštini Crne Gore, objašnjavaju u MANS-u.

Reagovali su i predstavnici političkih stranaka koji tvrde da je odluka Vlade nezakonita i predstavlja dodatni način ekonomskog iscrpljivanja već osiromašenih građana.

XS
SM
MD
LG